Hoe blijf je als redactie geïnspireerd? Hoe vind je nieuwe redacteuren? Doe de training: Naar een bloeiende redactie.
Meer informatie
Inloggen
Hoe blijf je als redactie geïnspireerd? Hoe vind je nieuwe redacteuren? Doe de training: Naar een bloeiende redactie.
Meer informatie
Inloggen

COULEUR LOCALE

13 december 2021

Bij De Zalige Zalm lezen we met veel plezier de prachtige bladen die de kerkbladredacties maken met ons redactiesysteem. Dat levert een schat aan inspirerende, creatieve en soms verrassende onderwerpen op. Pareltjes noemen we die. Die delen we hier graag met u.

Couleur locale

Alle redacties die samenwerken met De Zalige Zalm kunnen gebruik maken van ons kant-en-klare bonusmateriaal: de keuzepagina’s in onze kerkbladenservice. Dit gaat om rubrieken als een kinderpagina, een boekrecensie, een mooi interview, een artikel over groen geloven etc. De redacties kunnen hier vrij gebruik van maken.

Maar ook mooi is het als een redactie zich laat inspireren door een keuzepagina en er vervolgens een eigen draai aan geeft. Daarbij spreek je talenten aan die in de eigen kerk aanwezig zijn. Is er iemand die kan schrijven, of foto’s maken? Of misschien graag wil schilderen, dichten of een recensie schrijven?

We zien mooie voorbeelden van redacties die het zo aanpakken.

Granaatappel

Zoals het blad Ark-in-Zicht van de Evangelische Gemeente De Ark in Geldermalsen. De keuzepagina met Bijbelse recepten van Tini Brugge is hier omgetoverd tot een eigen, maandelijkse rubriek .

De schrijver van de rubriek is een liefhebber van recepten. Ze deelt deze graag, zeker als ze een link hebben met de Bijbel of Joods-Christelijke tradities. Maar ook gewoon omdat ze lekker zijn.

In november geeft de rubriek een recept voor granaatappelsalade. Die heeft het allemaal: er is een link met de Bijbel én het recept is zinnenprikkelend.  Zo noemt de Bijbel de granaatappel in relatie tot de zegeningen van het beloofde land. Het recept sluit af met een regel uit psalm 34:9a, Proef en zie dat de Heer goed is.

De inhoudsopgave kondigt de rubriek al aan met een foto van een kleurrijke, sappige granaatappel. Jammie, je krijgt er zin in! En dat is natuurlijk precies wat met je blad wil bereiken.

Utrechtse sprits

Een ander voorbeeld is het blad Tussentijds Magazine van Katholiek Utrecht.

Hier leidt de pastoraal werker de receptenrubriek steevast in met de woorden: “Bezig zijn met voedsel is contact met leven en de bron die het ons geeft”. Daarna schrijft hij een eigen tekst waarbij hij zich laat inspireren door de gebeurtenissen van het moment. Zo schrijft hij in november over de vraag wat uniek zijn is. Wat betekent dat voor de parochie?

Het recept van deze maand is de Utrechtse sprits. Unieke smaakmaker voor Utrecht natuurlijk.

Ben je als redactie op zoek naar meer eigenheid in je blad? Deze voorbeelden laten zien dat je, door een keuzepagina naar eigen hand te zetten en gebruik te maken van de aanwezige talenten, een rubriek krijgt met de “couleur locale” van je eigen kerk.

 

Wilt u ook zo'n mooi kerkblad voor uw kerk? Dat kan, wij helpen u graag!

 
Delen
Helpt u mee om dit artikel te delen?
Pareltje

100-jarige aan het woord

Bij De Zalige Zalm lezen we met veel plezier de prachtige bladen die de kerkbladredacties maken met ons redactiesysteem. Dat levert een schat aan inspirerende, creatieve en soms verrassende onderwerpen op. Pareltjes noemen we dat. Die delen we hier graag met u De Volkskrant heeft een rubriek waarin ze mensen aan het woord laten die […]
Bekijk pareltje

Lees Meer

Wist u dat u in ons portal nog veel meer dan enkel kerkbladen kunt ontwerpen en laten drukken?
Double-click to edit button text.

Al lid van onze Nieuwsbrief?

Blijf op de hoogte van nieuws en aanbiedingen!
crosscross-circle