Kerstspel 'Ik ben een engel van de Heer'

Dit kerstspel, dat is ontwikkeld rond het Lutherlied ‘Ik ben een engel van de Heer’, volgt redelijk getrouw het verhaal van de geboorte van Jezus. Iedere scène wordt ingeleid door een engel, die een couplet van het lied zingt. De daaropvolgende scène zet verschillende personages van het kerstverhaal in de schijnwerper: Jozef en Maria, de knorrige herbergier en een enthousiaste herder met een nogal tegendraads schaap. Dit kerstspel is relatief eenvoudig uit te voeren met slechts een paar toneelspelers.
Lees de teksten goed door. Misschien komt er een gemeentelid of parochiaan in je op die geknipt is voor die rol. Kijk vooral ook breder dan de gebruikelijke vrijwilligers van de kindernevendienst of de musicalgroep. Misschien is er een kind in je gemeente of parochie dat de sterren van de hemel zingt en zo de rol van engel neer kan zetten. Of is er iemand wier kapsel al perfect is om de rol van schaap te spelen. Denk ook aan jongeren voor de rol van Jozef en Maria.

Qua decor kan je het hier zo gek maken als je zelf wil. Kijk ook vooral naar de inrichting van de kerk. Is er bijvoorbeeld een mooie oude preekstoel? Een perfecte plek voor de engel om na de eerste scène op te gaan staan. Zijn er geen handige kerkleden genoeg? Dan volstaan ook een paar hooibalen voor Jozef en Maria om op te zitten, en kan je andere scènes situeren op andere plekken in de kerk/liturgisch centrum.

De scènes worden steeds afgesloten met een lied in samenzang gezongen kan worden. Vaak zijn dat wat meer bekende kerstliederen, waardoor (een groot deel van) de vierende gemeenschap mee kan doen in het verhaal. Door zo de kerkgangers steeds te laten antwoorden op wat ze net gezien hebben, betrek je iedereen erbij en is het kerstspel ook goed te volgen voor kleinere kinderen.

Uiteraard kan je het afsluiten met het drinken van warme chocolade en de kinderen nog een knutselsetje van een kerststal meegeven.

Idee en tekst: dominee Irma Pijpers

Huis-aan-huis kerstmagazine

In verschillende plaatsen maakten kerken gezamenlijk een kerstblad voor het hele dorp of zelfs voor een hele provincie. Mooie magazines, met persoonlijke verhalen voor jong en oud, kerstpuzzels, recepten en activiteiten, maar natuurlijk ook met een overzicht van alle kerstvieringen. Voor de huis-aan-huisverspreiding werd o.a. samengewerkt met de lokale kranten. Met zo'n uitnodigend gezamenlijk kerstmagazine laten kerken zien waar het om draait: Goed Nieuws voor iedereen.

Kerst is voor iedereen

Dit magazine van de samenwerkende kerken in Maartensdijk en ook in  Zuidlaren en Anloo werd cadeau gegeven aan alle inwoners van de regio.  Het blad werkt als een visitekaartje en geeft een een kijkje in de gemeenschap. Een unieke uitnodiging voor mensen om de weg naar de kerken te vinden.

Ljocht en Fjoer

Ter gelegenheid van het 50-jarig bestaan van de Raad van Kerken in Friesland werd het prachtige blad Ljocht en Fjoer (licht en vuur) gemaakt. Met een oplage van 35.000 stuks verspreid over alle aangesloten kerken in Friesland, wil dit magazine een licht laten schijnen op de oecumenische activiteiten in de Friese steden en dorpen en op de mensen die zich daarvoor inzetten.

 

 

Schaapjes breien

In de Martinus parochie van Voorburg werd aan oudere parochianen gevraagd gevraagd om schaapjes te breien of haken voor de kerststal in de kerk. Zo vulde de kerststal zich met een bonte verzameling schaapjes. Op kerstavond mocht ieder kind een schaapje uit de stal meenemen naar huis. Sommige schaapjes hadden een kaartje om hun nek met de naam en adres van degene die het schaapje had gemaakt. De kinderen konden dan een leuke kaart sturen naar de maker van het schaapje. Zo ontstonden leuke ontmoetingen tussen jong en oud.

Kerstetalage puzzeltocht

Bedenk een route door het centrum van de stad of het dorp. Maak hem niet langer dan 3 tot 5 km, dan is het ook voor kinderen een goede afstand. Vraag aan zeven winkeliers langs deze route of ze een poster in hun kerstetalage willen ophangen. Op deze posters staat een afbeelding en een tekst uit het kerstverhaal. Zo wandelen de deelnemers langs het kerstverhaal. Op iedere poster staat een letter. Door de letters achter elkaar te zetten ontstaat een woord dat ingeleverd kan worden aan het einde van de wandeling. Natuurlijk is de kerststal in de kerk de mooiste plek om te eindigen. Daar krijgen de wandelaars een kaarsje om aan te steken, een mooie kerstkaart en een beker warme chocolademelk.

Deze wandeling kun je aanbieden op de zaterdagen voorafgaand aan kerstmis en natuurlijk ook tijdens de kerstdagen. Vergeet niet om de winkeliers uit te nodigen voor een bedankje bij de kerststal.

 

 

Levende adventskalender

In 2018 is in de Protestantse Gemeente Zutphen een levende adventskalender georganiseerd. Een gebruik uit Duitsland dat via het oosten van het land steeds bekender wordt in Nederland. Op elke dag van deze levende adventskalender is er een plek om elkaar te ontmoeten bij een kopje koffie.

Enkele weken voor het begin van de advent is tijdens het koffiedrinken na de kerkdienst een lijst neergelegd
waar mensen konden ‘intekenen’ voor één of meerdere dagen tijdens de advent waarop zij hun huis openstelden
voor gasten. Hierdoor ontstond er een lijst met voor iedere dag een plek waar men welkom was voor koffie en ontmoeting. Van te voren opgeven was niet nodig, zo werd het voor de gastheer of – vrouw een verrassing hoeveel mensen er kwamen en wie
dat zouden zijn. Soms kwam het voor dat er maar één iemand kwam, soms kwam er ergens een hele
groep mensen bij elkaar.

Tips:
• Zoek één persoon die de centrale coördinatie op zich wil nemen. Deze print de lijsten uit en houdt
bij of er voor alle dagen een gastadres is

•  Zoek voor de openstaande dagen actief naar mensen

• Misschien kan je met het college van kerkrentmeesters of de penningmeester regelen dat koffie, thee, versnaperingen
vergoed worden. Dat maakt de drempel laag voor mensen die een kleine beurs hebben maar toch
heel graag gasten zouden willen ontvangen.

• Communiceer iedere week wat de gastadressen zijn via de kerkbrief/orde van dienst/de besloten
Facebookgroep of  een rondzendmail

• Ben je  er onzeker over of mensen wel komen? Dan kan je er uiteraard ook voor kiezen dat de mensen
die komen zich ook inschrijven.

• Weer coronamaatregelen? Dan zou je koppels kunnen maken en mensen aan elkaar kunnen
verbinden. Schrijf alle namen op briefjes en ‘grabbel’ er tweetallen uit. Laat ze weten aan wie ze
gekoppeld zijn (met contactgegevens) zodat ze op die dag/in die week zelf een activiteit kunnen
ondernemen.

Tekst en uitwerking: dominee Irma Pijpers

Kerst in Stappen

In Hendrik Ido Ambacht, tussen Dordrecht en Rotterdam, organiseren de gezamenlijke kerken al enkele jaren een succesvol project 'Kerst in Stappen'. Dit is een wandeling waarbij iedereen kan kennismaking met het kerstverhaal. In verschillende taferelen langs een route van ongeveer drie kilometer wordt het kerstverhaal laagdrempelig uitgebeeld. Zo kom je de herders met hun schapen tegen, de drie koningen en natuurlijk Maria en Jozef op weg naar Bethlehem. Honderden mensen, jong en oud, al dan niet verbonden aan een kerk, lopen de route in één uur. Een stemmige sfeervolle wandeling, vroeg in de avond als het net donker is geworden. De tocht eindigt in de historische Dorpskerk.

Wilt u meer informatie over de opzet van dit project. Laat het ons weten via onderstaande contactknop, dan brengen we u in contact met de organisatoren in Hendrik Ido Ambacht.

Of neem een kijkje op hun facebookpagina

Kerst vossenjacht

Een vossenjacht is een speurtocht waarbij kinderen op zoek gaan naar vossen. Dit zijn nogal opvallend verkleedde figuranten die in dit geval een personage uit het kerstverhaal voorstellen, zoals Maria, een koning, een engel, etc.

Verdeel een grote groep kinderen in meerdere kleine groepjes. Geef ieder groepje een formuliertje waarop de vossen staan die ze moeten vinden. De kinderen gaan op zoek naar de vossen. Dit kunnen zij doen door aan mensen te vragen of zij een vos hebben gezien, of misschien zelf een kerstvos zijn. Al speurend vinden de groepjes alle figuranten en zetten kruisjes op hun formulier. Laat de groepjes steeds na enkele minuten vertrekken. Wie heeft binnen de kortste tijd de meeste kerstvossen gevonden? De hele groep verdient een lekkere beker chocolademelk en het winnende groepje krijgt een extra kerstkransje!

Idee: Irma Pijpers, dominee in Zutphen

Aftel adventskalender

Verschillende kerken maakten de afgelopen jaren een eigen adventskalender. Dat deden zij in de portal van De Zalige Zalm. Daar staat een invulkalender klaar. Iedere dag van deze wandkalender heeft een pagina, met passende Bijbelteksten, kleurrijke illustraties, een puzzel, een rebus, een opdracht of een stripverhaal. Een mooie voorbereiding op het feest van Kerstmis, voor alle leeftijden.

De ene kerk geeft de adventskalender cadeau aan de gezinnen, de andere aan de ouderen, of de vrijwilligers, of aan iedereen. Er zijn ook jongerengroepen die zelf deze kalender maakten en ze verkochten en de opbrengst schonken aan een goed doel.

Doe-het-zelf

Je kunt deze leuke aftelkalender jij eigen invulling geven. Bijvoorbeeld met de eigen naam en het logo van de kerk, eigen teksten en foto's en een overzicht van de kerstvieringen. Er is van alles mogelijk.

Een kerstkaart

In Monnickendam, Tiel, Varsseveld, Halle, Heerenveen, Baarn, Makkum en andere plaatsen ontvingen kerkleden en parochianen een kerstkaart vanuit hun kerk. Met een kerstwens, een bemoediging, een dankwoord of een gedichtje. De kerstkaarten werden per post verstuurd of samen met het kerkblad verspreid. Nu de kerken dit jaar hopelijk de deuren weer wijd open kunnen zetten met Kerstmis is het ook een mooi idee om de kaarten bij het uitgaan van de kerk uit te delen aan alle bezoekers.

Deze kerken maakten hun kaarten in de portal van De Zalige Zalm. Daar staat een voorbeeldkaart klaar, maar je kunt natuurlijk ook een eigen ontwerp maken. Klik na het ontwerpen op goedkeuren en binnen enkele dagen worden de kaarten bezorgd.