Hoe blijf je als redactie geïnspireerd? Hoe vind je nieuwe redacteuren? Doe de training: Naar een bloeiende redactie.
Meer informatie
Inloggen
Hoe blijf je als redactie geïnspireerd? Hoe vind je nieuwe redacteuren? Doe de training: Naar een bloeiende redactie.
Meer informatie
Inloggen

SYNODALE WEG 2021-2023

21 januari 2022

Theoloog Jos Moons schrijft de komende maanden een reeks artikelen voor parochiebladen over de synodale weg.  De katholieke kerk zit momenteel in een ‘synodaal proces’. In 2023 is er een grote bisschopsvergadering (synode) in Rome. Maar voordat paus Franciscus met de bisschoppen in gesprek gaat, wil hij graag horen wat er leeft onder de gelovigen. Dat betekent dat alle katholieken mee mogen denken over hoe het verder moet met de kerk. 

Inspraak voor katholieken

Dat zijn katholieken niet gewend. Ergens in het achterhoofd zit het idee dat katholieken moeten luisteren naar de bisschoppen (ook al doen we dat soms niet). Nu is het omgekeerd: zij moeten luisteren naar de ‘gewone’ gelovigen  – oftewel, de hele kerkgemeenschap moet luisteren naar elkaar. Dat is een heel andere manier van kerk-zijn.

Jos Moons SJ

 

Artikelen van theoloog Jos Moons sj

Om te helpen mee te doen met het avontuur van de synode 2021-2023, geeft theoloog Jos Moons sj in een serie artikelen uitleg over een aantal aspecten. Bijvoorbeeld over hoe katholiek moet je zijn om mee te doen, over de deugd van het vrijmoedige spreken, over bidden en de Heilige Geest, over de vraag of er taboes zijn, en natuurlijk hoe gelovigen hun stem kunnen laten horen. Jos Moons is jezuïet en promoveerde in Tilburg op de onderwerpen Heilige Geest, Kerk en Tweede Vaticaans Concilie.

Kant-en-klaar synode-materiaal

Met ingang van 20 januari staan de artikelen klaar in de portal voor de redacties van parochiebladen. De artikelen zijn beschikbaar als kant-en-klare keuzepagina en als los materiaal. In de map ‘synode’ groeit het aantal artikelen de komende maanden uit tot een waardevolle reeks voor de parochiebladen.

Samenwerking met Nederlands Dagblad

Deze bijdragen zijn een samenwerking van Jos Moons sj, De Zalige Zalm en het Nederlands Dagblad.

Delen
Helpt u mee om dit artikel te delen?
Pareltje

OPMERKELIJK

Een verrassende rubriek
Bekijk pareltje

Lees Meer

Wist u dat u in ons portal nog veel meer dan enkel kerkbladen kunt ontwerpen en laten drukken?
Double-click to edit button text.

Al lid van onze Nieuwsbrief?

Blijf op de hoogte van nieuws en aanbiedingen!
crosscross-circle