Kijk eens bij onze pareltjes en laat je inspireren door andere redacties!
naar onze nieuwtjes pagina
Inloggen
Kijk eens bij onze pareltjes en laat je inspireren door andere redacties!
naar onze nieuwtjes pagina
Inloggen

Abdij Koningsoord

Trappistinnen in een nieuw jasje

Een jaar geleden kregen we bij De Zalige Zalm een uitdagende opdracht van de trappistinnen van Abdij Koningsoord in Arnhem. Zuster Benedict en abdis Pascale kwamen met een bijzondere vraag: “Kunnen jullie ons helpen om onze communicatiemiddelen te vernieuwen?” Hun doel? Een frisse wind door hun zichtbaarheid en vindbaarheid, met speciale aandacht voor het verwelkomen van jongeren in hun gastenhuis.

Een passende communicatiestrategie

Met veel enthousiasme zijn we aan de slag gegaan. Samen met de creatieve Sieneke Spiegel van Studio Sien en in nauwe samenspraak met de gemeenschap van 16 zusters hebben we een communicatiestrategie ontwikkeld die echt bij hen past. We doken in de essentie van hun spiritualiteit en ontwikkelden op basis daarvan een logo en een huisstijl. Ze weerspiegelen de kernwaarden van de abdij. Dat mondde uit in de slogan: Alles ademt één verlangen…

Metamorfose

Het resultaat? Een complete metamorfose van hun communicatie-uitingen. Karin Siero, van De Zalige Zalm, volgde de zusters enkele dagen met haar fotocamera en legde hun leven vast. Dat zie je terug op de nieuwe website die enerzijds bruist van leven en anderzijds de stilte en contemplatie weerspiegelt. Samen met Sieneke Spiegel maakten we folders die uitnodigen, Instagram- en Facebookpagina’s die interactie uitlokken, nieuwsbrieven die alle informatie stroomlijnen, informatieborden die de weg wijzen en een wandelbord dat over de eigenheid van de abdij en de zusters vertelt.

De bouw van de nieuwe website was in de bekwame handen van webbouwer David van Diepen van Webheld. Hij heeft niet alleen een prachtige en functionele site neergezet, maar ook de zusters getraind om zelf de website te kunnen onderhouden.

Projectcoördinator

Vanuit De Zalige Zalm coördineerde Laetitia van der Lans het volledige traject. Dat omvatte de contacten met zuster Pascale, de abdis en zuster Benedict, het leiden van de workshops in de abdij met alle zusters, luisteren, samenvatten, de essentie eruit oppikken en die vertalen naar teksten, beelden, producten en alle partners.

Laetitia: “Van begin tot eind heb ik van deze opdracht genoten. Hierin kwam alles samen wat me dierbaar is: het kloosterleven, de natuur, de rust en het verlangen naar goede communicatie. Het was heel bijzonder om na een werkbespreking met de zusters aan te kunnen schuiven bij hun gebed in de kapel. Op een of andere manier voelde het nooit als werk, maar als het samen met Sieneke en de zusters creëren van iets moois en blijvends.”

Laat zien wat je gelooft

De Zalige Zalm is trots op deze samenwerking met Studio Sien, Webheld en de zusters trappistinnen, waarbij traditie en vernieuwing hand in hand gaan. We hebben met elkaar niet alleen de communicatiemiddelen vernieuwd, maar ook een weg gebaand voor jongeren om de rust en inspiratie van Abdij Koningsoord te ontdekken. Dit project ademt ons motto: ‘Laat zien wat je gelooft’, waarbij we onze passie, deskundigheid en persoonlijke betrokkenheid hebben kunnen inzetten.

Sieneke Spiegel van Studio Sien: "Wat ik heel leerzaam vond is de grondhouding van deze groep zusters. We hebben hen vooraf vragen gegeven om over na te denken. Zoals: wie zijn jullie, in twee woorden? En wat willen jullie bereiken met jullie communicatie naar buiten? Ze hebben over deze vragen nagedacht en in de brainstorm kwam heel rustig en in eenvoud de kern naar boven. Zonder discussie kon iedereen zijn associaties en ideeën inbrengen. Zo kwam iedereen tot zijn recht en was er een gelijkwaardige stemming. Ik had heel sterk het gevoel: alles wat hier wordt gezegd klopt. Ik kon deze sfeer meenemen in de ontwerpfases en daardoor ontstond er een logo en huisstijl die echt van de zuster werden.”

Zuster Benedict: “Sinds ruim een jaar werken wij samen met Laetitia van der Lans van bureau De Zalige Zalm om ons hele communicatiegebeuren up-to-date te brengen. Dat is een heel werk en we worden daarbij krachtig, duidelijk en open luisterend gesteund en geleid door Laetitia. Het betreft huisstijl, nieuw logo, nieuwe website, social media, flyers, folders, aankondigen evenementen, bebording van het terrein… een groot project dus. De samenwerking verloopt soepel, wat niet altijd vanzelfsprekend is voor een gemeenschap van 16 personen. De vormgeefster, Sieneke Spiegel, vertaalt onze woorden in kleur en vorm op een verrassende wijze: aantrekkelijk, en wij voelen ons erbij thuis. Wij ervaren al de vruchten van dit werk en hebben nog heel wat te leren in stijl en manier van uitdrukken in onze huidige cultuur, opdat wij de mensen bereiken die we willen bereiken. Wij zijn dankbaar en blij dat we met De Zalige Zalm en met Sieneke van Studio Sien in zee zijn gegaan.”
Zuster Benedict, Abdij Koningsoord, Arnhem.

Wil je ook met ons in zee? Neem contact met ons op.

Bekijk hier de website van de zusters
Double-click to edit button text.

Week-up met De Zalige Zalm

Wil je aan het begin van iedere week een fris kerk-idee of praktisch advies in je mailbox? Schrijf je dan nu in voor onze inspirerende weekstarter en laat je maandagochtend stralen!
crosscross-circle