Kijk eens bij onze pareltjes en laat je inspireren door andere redacties!
naar onze nieuwtjes pagina
Inloggen
Kijk eens bij onze pareltjes en laat je inspireren door andere redacties!
naar onze nieuwtjes pagina
Inloggen

Een perslijst voor je kerk

13 april 2024

Hoe stel je een perslijst op om persberichten vanuit je plaatselijke kerkgemeenschap te verzenden? Die vraag stelde een bezoeker op Kerkplein, het platform voor actieve kerkmensen. De adviezen die door andere bezoekers werden gegeven vullen we in onderstaand artikel aan met onze adviezen. Goed contact met de lokale en regionale media is van belang wanneer je als plaatselijke kerk een boodschap hebt aan en voor de samenleving.

Hier zijn enkele praktische aanwijzingen om zo’n lijst samen te stellen en actueel te houden.

Lokale perslijsten

Zoek in lokale en regionale kranten en bladen in het colofon naar het mailadres van de redactie. Denk ook aan lokale en regionale websites zoals de website van de gemeente, In de buurt, huis-aan-huisbladen en kerkbladen van kerken in de omgeving.

Exceldocument

Verzamel deze gegevens in een Exceldocument en maak daarbij kolommen of categorieën voor de namen van de media, inleverdata, contactpersonen, mailadressen enzovoort. Dit helpt je de perslijst overzichtelijk te houden en gemakkelijk bij te werken. Klik onder dit artikel op de link naar een voorbeeld-perslijst. Via Google docs, Dropbox of het intranet van je kerk kun je de perslijst ook met anderen delen.

Specifieke doelgroepen

Afhankelijk van de activiteit die je onder de aandacht wilt brengen is het raadzaam om niet alleen de reguliere persadressen te benaderen, maar ook andere relevante partijen. Denk bijvoorbeeld aan koren uit de omgeving of muziekgezelschappen als je een bijzondere muzikale bijeenkomst organiseert, of de scoutinggroepen en scholen als je een activiteit voor de jeugd organiseert.

Netwerken en relaties opbouwen

Naast het opstellen van een perslijst is het aan te raden om relaties op te bouwen met lokale journalisten en redacteuren. Leer de mensen achter de media kennen, zorg dat je hun directe e-mailadres en zo mogelijk telefoonnummer hebt en deel informatie over je kerkgemeenschap met hen. Dit komt de berichtgeving ten goede bij goede en slechte tijdingen.

Voer mutaties door

Houd je perslijst actueel door verouderde e-mailadressen te verwijderen en blijf alert op wijzigingen bij contactpersonen.

Sociale media platforms

Naast traditionele perscontacten is het raadzaam om actief te zijn op sociale media. Denk aan Facebook, Instagram en LinkedIn. Hier kun je nieuws, evenementen en andere informatie delen met een breder publiek.

Volg lokale media

Volg lokale media op sociale media. Dit geeft je inzicht in hun berichtgeving en stelt je in staat om op de hoogte te blijven van onderwerpen die van belang zijn voor jouw kerkgemeenschap. Reageer op hun berichten en deel je eigen nieuws met hen.

Persbericht verzenden

Voor bijzondere activiteiten stuur je een week van tevoren een persbericht naar de perscontacten. Houd het kort en krachtig en voeg een rechtenvrije foto toe.

Volgende week: Zo schrijf je een persbericht

Klik op onderstaande knop voor een voorbeeld-perslijst. Vul deze lijst aan met je eigen lokale perscontacten en verwijder de gegevens van perscontacten die niet van toepassing zijn voor jouw kerk. Werkt de link niet goed, bel of mail ons, dan sturen we de lijst toe. Veel succes!

Klik hier voor een voorbeeld perslijst
Delen
Helpt u mee om dit artikel te delen?
Pareltje

Kleurrijke voltreffer

Bij De Zalige Zalm lezen we met veel plezier de prachtige bladen die de redacties maken met ons redactiesysteem. Dat levert een schat aan inspirerende, creatieve en soms verrassende onderwerpen op. Pareltjes noemen we die. Die delen we hier graag met u. Sinds kort heeft De Zalige Zalm een nieuwe klant die we van harte […]
Bekijk pareltje

Lees Meer

Wist u dat u in ons portal nog veel meer dan enkel kerkbladen kunt ontwerpen en laten drukken?
Double-click to edit button text.

Week-up met De Zalige Zalm

Wil je aan het begin van iedere week een fris kerk-idee of praktisch advies in je mailbox? Schrijf je dan nu in voor onze inspirerende weekstarter en laat je maandagochtend stralen!
crosscross-circle