Kijk eens bij onze pareltjes en laat je inspireren door andere redacties!
naar onze nieuwtjes pagina
Inloggen
Kijk eens bij onze pareltjes en laat je inspireren door andere redacties!
naar onze nieuwtjes pagina
Inloggen

Kerkbladen tot in Madagaskar

22 maart 2024

Sinds kort verzenden we zelfs kerkbladen naar Madagaskar, een eiland en een land dat ten oosten van het vasteland van het continent Afrika ligt. Daar wonen namelijk ook (oud)leden van de Waalse gemeente in Nederland. Deze Franstalige kerkgemeente, die onderdeel uitmaakt van de Protestantse Kerk in Nederland, maakt sinds kort haar kerkblad Echo Wallon in de portal van De Zalige Zalm. 

Geschiedenis 

Deze Waalse kerken ontstonden voor het eerst toen protestanten vanuit de Zuidelijke Nederlanden (Wallonië) naar Nederland vluchtten als gevolg van de 80-jarige oorlog. De hugenoten uit Frankrijk vormden een tweede stroom vluchtelingen en sinds de laatste jaren van de 20e eeuw heeft de komst van Afrikaanse vluchtelingen voor de opbloei van sommige gemeenten gezorgd. Op dit moment zijn er verspreid over Nederland 12 Waalse gemeenten.  

Gezamenlijkheid 

Er zijn meer dan 200 kleine en grotere kerken in Nederland, deel uitmakend van diverse kerkgenootschappen, die hun blad met onze ondersteuning maken. Zo hebben we de kerkelijke kaart van Nederland van binnenuit leren kennen. Echo Wallon is het eerste Franstalige blad dat via ons van de persen rolt. Het is het gezamenlijke kerkblad van de 12 Waalse gemeentes.  

Le saumon nage à contre-courant 

In de Franse taal lijken de zinnen net wat mooier te klinken dan in het Nederlands. Zo lezen we in het eerste vernieuwde Echo Wallon:  

 “Le bureau de communication De Zalige Zalm est notre nouvel éditeur, spécialisé dans la communication écclésiale. Le saumon nage à contre-courant : c'est leur credo de nager contre le courant du pessimisme qui règne actuellement concernant l’avenir de nos Églises, et pour cela, ils font, par exemple, de beaux magazines.” 

We vertalen het graag voor u:

“Het communicatiebureau De Zalige Zalm is onze nieuwe uitgeverij, gespecialiseerd in kerkelijke communicatie. De zalm zwemt tegen de stroom in: het is hun credo om tegen de stroom van pessimisme in te zwemmen die momenteel heerst over de toekomst van onze kerken, en daarvoor produceren ze bijvoorbeeld prachtige tijdschriften. 

 Zo mooi hebben we het zelf niet kunnen zeggen. We zwemmen dankbaar met Echo Wallon stroomopwaarts naar de zeeën rond Madagaskar.  

 Klik hier om een kijkje te nemen in het Franstalige kerkblad. 

Wilt u ook zo'n mooi blad maken?
Delen
Helpt u mee om dit artikel te delen?
Pareltje

Welkom in het kerkblad

Wat is de kracht van een goed redactioneel? In dit pareltje een paar aansprekende voorbeelden.
Bekijk pareltje

Lees Meer

Wist u dat u in ons portal nog veel meer dan enkel kerkbladen kunt ontwerpen en laten drukken?
Double-click to edit button text.

Week-up met De Zalige Zalm

Wil je aan het begin van iedere week een fris kerk-idee of praktisch advies in je mailbox? Schrijf je dan nu in voor onze inspirerende weekstarter en laat je maandagochtend stralen!
crosscross-circle