Kijk eens bij onze pareltjes en laat je inspireren door andere redacties!
naar onze nieuwtjes pagina
Inloggen
Kijk eens bij onze pareltjes en laat je inspireren door andere redacties!
naar onze nieuwtjes pagina
Inloggen

Vrijwilligers vinden en binden

4 april 2024
Een andere benadering

Vrijwilligers zijn de ruggengraat van elke kerkelijke gemeenschap. Hoe trek je hen aan en houd je ze betrokken? Laten we eens anders naar deze uitdaging kijken.

Betrokkenheid en Verantwoordelijkheid

Vrijwilliger zijn is een bewuste keuze. Wat beweegt iemand om zich in te zetten? Betrokkenheid speelt hierbij een cruciale rol. Hoe meer betrokkenheid, hoe aantrekkelijker je kerk wordt. Werk dus aan die verbondenheid. Verantwoordelijkheid is ook essentieel. Verdeel taken behapbaar en stimuleer afwisseling.

Geloofsleven en Drijfveren

Het geloofsleven speelt een hoofdrol. Leef je alleen voor jezelf of met een geloofsopdracht?  Wat drijft je om in de Wijngaard te werken? Ontdek de talenten van mensen en laat die tot uiting komen.

Niet Vrijblijvend

Vrijwillig is niet vrijblijvend. Zorg dat vrijwilligers zich gewaardeerd voelen. Vraag persoonlijk om hulp. Mensen voelen zich meer betrokken als je hen rechtstreeks benadert.

Creatieve Activiteiten

Organiseer activiteiten die mensen aanspreken. Denk aan een musical, een talentenveiling, of een vrijwilligersmiddag. Een gezellige sfeer trekt aan. Klagen over tekort aan vrijwilligers stoot af.

Visie en Geduld

Bouw aan een visie voor vrijwilligerswerk. Zoek naar duurzame oplossingen. Het proces vraagt tijd. Misschien niet meteen morgen, maar overmorgen wel.
Kijk eens naar de brochure die de HGJB heeft over vrijwilligersbeleid. Ook het landelijk bureau van de Protestantse Kerk in Nederland heeft goede informatie over het selecteren en behouden van vrijwilligers.

Kortom, kijk verder dan bekende methoden. Met betrokkenheid, verantwoordelijkheid en creativiteit vind je en bind je vrijwilligers. Succes!

Onze tip

Kom naar het online Kerkcafé op maandagavond 13 mei van 20:00 tot 21:00 uur rond het thema ‘Vrijwilligers vinden en binden’. Noteer vast in je agenda.

Delen
Helpt u mee om dit artikel te delen?
Pareltje

Gavenmakelaar

Bij De Zalige Zalm lezen we met veel plezier de prachtige bladen die de kerkbladredacties maken met ons redactiesysteem. Dat levert een schat aan inspirerende, creatieve en soms verrassende onderwerpen op. Pareltjes noemen we die. Die delen we hier graag met u. Een makelaar brengt vraag en aanbod bij elkaar. Dat heeft natuurlijk vaak betrekking […]
Bekijk pareltje

Lees Meer

Wist u dat u in ons portal nog veel meer dan enkel kerkbladen kunt ontwerpen en laten drukken?
Double-click to edit button text.

Week-up met De Zalige Zalm

Wil je aan het begin van iedere week een fris kerk-idee of praktisch advies in je mailbox? Schrijf je dan nu in voor onze inspirerende weekstarter en laat je maandagochtend stralen!
crosscross-circle