Kijk eens bij onze pareltjes en laat je inspireren door andere redacties!
naar onze nieuwtjes pagina
Inloggen
Kijk eens bij onze pareltjes en laat je inspireren door andere redacties!
naar onze nieuwtjes pagina
Inloggen

Zo schrijf je een goed persbericht

20 april 2024

voorbeeld persbericht

Een persbericht is een officiële aankondiging of nieuwsbericht dat je, ook als kerkgemeenschap, verspreidt naar de media en het publiek. Het doel is om belangrijk nieuws, evenementen of veranderingen binnen een organisatie of kerkelijke gemeenschap bekend te maken. Het versturen van een persbericht helpt bij het vergroten van zichtbaarheid, het vergroten van journalistieke belangstelling en het verspreiden van de informatie naar een breder publiek. Daarmee zorg je dat je als kerk zichtbaar bent in de (lokale) media.

Hier volgt een aantal praktische lessen voor het schrijven van een effectief persbericht:

Pakkende titel:

Een goede titel is van groot belang. Het moet de kern van het nieuws bevatten en de aandacht trekken. Bijvoorbeeld: “De Dorpskerk opent voedselbank voor het dorp”, of ‘Dominee en pastoor fietsen samen Alpe d’Huzes 2024’.

Inleiding (de 5 W’s & H):

In de inleiding geef je antwoord op de vijf W’s en H: wie, wat, waar, wanneer, waarom en hoe. Bijvoorbeeld: “Op zaterdag 15 mei opent de Sint-Pancraskerk in Waarderdorp een dagelijkse Koffiehoek om eenzaamheid in het dorp te bestrijden.”

Wat niet te doen:

Vermijd vakjargon, vrome en plechtige woorden en verkapte reclame. Hou de tekst eenvoudig en to the point.

Noot voor de redactie:

Voeg onder het bericht een aparte sectie toe met extra informatie voor de redactie. Daarin geef je de contactgegevens aan van degene bij wie er nadere informatie verkregen kan worden. Dit is niet bedoeld voor publicatie, alleen ter informatie aan de redactie.

Embargo:

Als je wilt dat het nieuws pas op een bepaalde datum wordt gepubliceerd, geef dan een embargo aan. Boven het bericht schrijf je: ‘Embargo tot vrijdag 10 mei 2024 9.00 uur.’

Versturen via e-mail:

Verstuur het persbericht direct in de e-mailtekst, dus niet als bijlage.
De onderwerpregel van je mail moet het nieuwsfeit en de datum vermelden om de aandacht van journalisten te trekken.

BCC e-mailadressen:

Zet alle e-mailadressen van je perscontacten in de BCC (Blind Carbon Copy) om privacy te waarborgen. Zo ga je zorgvuldig om met alle contactadressen.

Bijgevoegde afbeelding

Een goede afbeelding is bij een persbericht van groot belang, om verschillende redenen:

  • Een afbeelding trekt de aandacht van lezers en maakt het persbericht aantrekkelijker
  • Het kan helpen om het verhaal te versterken en emoties over te brengen
  • Een afbeelding kan het onderwerp van het persbericht verduidelijken. Bijvoorbeeld: als het persbericht gaat over een nieuwe kerkelijke activiteit, dan kan een foto van de activiteit zelf of van de locatie helpen om het nieuws beter te begrijpen
  • Journalisten zijn vaak op zoek naar visueel aantrekkelijke verhalen. Een goede afbeelding kan hun interesse wekken en ervoor zorgen dat ze het persbericht verder lezen
  • Een goed gekozen afbeelding kan ook worden gedeeld op sociale media, waardoor het bereik van het persbericht nog groter wordt
  • Voeg een logo als bijlage toe, dit helpt bij de herkenbaarheid van je kerk
  • Zorg ervoor dat het logo duidelijk en professioneel is

Goed voorbeeld: Stel je voor dat je een persbericht hebt geschreven over een kerstviering in de kerk. Een afbeelding van een sfeervol versierde kerk, met kerstlichtjes en mensen die samenkomen, is perfect om de lezer in de juiste stemming te brengen.

Slecht voorbeeld: Een willekeurige afbeelding van een kerstboom, zonder enige context, is snel gevonden maar doet afbreuk aan de impact van het persbericht.

Kortom, een goede afbeelding kan het verschil maken tussen een succesvol persbericht dat wordt opgepikt door de media en een bericht dat onopgemerkt blijft.

Planning:

  • Houd rekening met het medium. Dagbladen en nieuwsprogramma’s kunnen vaak tot kort van tevoren worden geïnformeerd. Lokale kranten werken vaak een week vooruit en kerkbladen werken meestal enkele weken vooruit.
  • Ter aankondiging van een evenement wil je het persbericht voorafgaand aan het evenement in de media hebben, maar niet zo ver van tevoren dat mensen het vergeten zijn als het plaatsvindt.
Delen
Helpt u mee om dit artikel te delen?
Pareltje

Naar de gevangenis

Je bent op vakantie en wat ga je bezoeken? De gevangenis! Het gevangenismuseum Veenhuizen dan welteverstaan. Soms liggen de mooiste onderwerpen voor je blad zo dichtbij voor het oprapen. De redactie van Tau heeft daar goed oog voor gehad en wijs gebruik van gemaakt.
Bekijk pareltje

Lees Meer

Wist u dat u in ons portal nog veel meer dan enkel kerkbladen kunt ontwerpen en laten drukken?
Double-click to edit button text.

Week-up met De Zalige Zalm

Wil je aan het begin van iedere week een fris kerk-idee of praktisch advies in je mailbox? Schrijf je dan nu in voor onze inspirerende weekstarter en laat je maandagochtend stralen!
crosscross-circle