Kijk eens bij onze pareltjes en laat je inspireren door andere redacties!
naar onze nieuwtjes pagina
Inloggen
Kijk eens bij onze pareltjes en laat je inspireren door andere redacties!
naar onze nieuwtjes pagina
Inloggen

50 x SOLO DIOS

16 maart 2021

Bij De Zalige Zalm lezen we met veel plezier de prachtige bladen die de kerkbladredacties maken met ons redactiesysteem. Dat levert een schat aan inspirerende, creatieve en soms verrassende onderwerpen op. Pareltjes noemen we dat. Die delen we hier graag.

Zoals het openhartige interview met bisschop Van den Hende in het jubilerende parochieblad Solo Dios.
Mgr. Van den Hende: “Ik denk dat in deze tijd van digitalisering je gauw kan zeggen ‘we hebben toch een website?’ en we hebben toch directe lijnen met e-mail? Maar ik merk dat waar een parochieblad op de mat kan vallen en mensen dat af en toe weer eens terug kunnen pakken gedurende een periode, dat heeft een eigen waarde. Een manier om het parochieleven bijna letterlijk in je kamer te hebben liggen. Een fysieke aanwezigheid van de parochie.” Aldus mgr. Van den Hende, bisschop van Rotterdam waar de H. Theresia van Avilaparochie onderdeel van uitmaakt.

Mgr. van den Hende

Kennismaken met de buren

Solo Dios is het parochieblad van deze fusieparochie en verschijnt deze maand voor de 50e maal. Fedor Vogel, hoofdredacteur van het blad, vertelt trots: “Toen we in 2012 startten als fusieparochie in katholiek Drechtsteden, hadden we de beschikking over verschillende parochiebladen. Met onze nieuwe H. Theresia van Avila parochie was er behoefte aan een nieuw gemeenschappelijk parochieblad. Waarin mededelingen en informatie staan over onze nieuwe parochie, als ook verhalen over dat wat ons samen bindt als kerkgemeenschap. Zodat we ook kennis konden maken met onze 'buren' in de naburige locaties in de parochie. De Zalige Zalm bood uitkomst. Zo gingen de oude redacties voortvarend gezamenlijk aan de slag. Met inmiddels 50x Solo Dios als resultaat!”

“Het parochieblad is een fysieke aanwezigheid van de parochie in de huiskamer.”

bisschop Van den Hende

Vrolijke mix

Solo Dios werkt met een duidelijke indeling die wordt aangeduid door icoontjes en kleurgebruik.  De rubrieken zijn: informatie uit ‘Onze parochie’, Inspiratie, Meedoen en Hulp & Contact. Dit geeft  een prettig houvast aan de lezer en een diversiteit aan artikelen. Een mooi voorbeeld is het interview met twee meisjes die elkaar leerden kennen bij de vormselvoorbereiding en nu dikke vriendinnen zijn. Naast het interview met mgr. Van den Hende geeft dit een vrolijke mix.

Parochieblad als bindmiddel

Een parochieblad werkt verbindend, zeker binnen een gefuseerde parochie. Bisschop Van den Hende zegt daarover: “Wat mooi is, is dat het tegenwoordig niet meer gaat over één locatie of wat er rond één kerk gebeurt, maar dat een parochieblad je aanbiedt om breder te kijken naar alle locaties van je parochie."

Klik op de cover en blader
door het jubileumnummer

Driemaal raak

Tot slot onderstreept bisschop Van den Hende de waarde van een parochieblad in deze tijd: “Het is op drie manieren heel goed: dat het op de mat valt en bij je thuis ligt, de concrete verbinding met de parochie en tegelijkertijd de mogelijkheid biedt je breder te oriënteren. Het vergroot de betrokkenheid op het geheel van de parochie en de Kerk.”

Wij feliciteren de H. Theresia van Avila parochie met zo’n enthousiaste redactie en wensen hen nog veel inspiratie en vele mooie edities van parochieblad Solo Dios.

De naam Solo Dios is geïnspireerd op de uitspraak van TheresIa van Ávila: “Nada te turbe, nada te espante; quien a Dios tiene, nada le falta (....) Solo Dios, basta!” “Laat niets je verontrusten, niets je afschrikken, alles gaat voorbij. God verandert niet. Het geduld verkrijgt alles. Wie God bezit heeft niets te kort. God alléén is genoeg!”

Delen
Helpt u mee om dit artikel te delen?
Pareltje

Welkom in het kerkblad

Wat is de kracht van een goed redactioneel? In dit pareltje een paar aansprekende voorbeelden.
Bekijk pareltje

Lees Meer

Wist u dat u in ons portal nog veel meer dan enkel kerkbladen kunt ontwerpen en laten drukken?
Double-click to edit button text.

Week-up met De Zalige Zalm

Wil je aan het begin van iedere week een fris kerk-idee of praktisch advies in je mailbox? Schrijf je dan nu in voor onze inspirerende weekstarter en laat je maandagochtend stralen!
crosscross-circle