Kijk eens bij onze pareltjes en laat je inspireren door andere redacties!
naar onze nieuwtjes pagina
Inloggen
Kijk eens bij onze pareltjes en laat je inspireren door andere redacties!
naar onze nieuwtjes pagina
Inloggen

Kleurrijke voltreffer

31 oktober 2023

Bij De Zalige Zalm lezen we met veel plezier de prachtige bladen die de redacties maken met ons redactiesysteem. Dat levert een schat aan inspirerende, creatieve en soms verrassende onderwerpen op. Pareltjes noemen we die. Die delen we hier graag met u.

Sinds kort heeft De Zalige Zalm een nieuwe klant die we van harte welkom heten: de redactie van LeesME, het blad van de ME/cvs Vereniging. Deze keer is het dus geen redactie van een kerkblad maar de redactie van een patiëntenvereniging. Hun eerste editie in full colour is een feit en het is meteen ook een kleurrijke voltreffer. Die stellen we natuurlijk graag aan iedereen voor.

Golfbeweging

Voor patiënten met ME/cvs is een relatief kleine mentale of fysieke inspanning al snel te veel. Ook lezen kan veel energie vragen. Dat stelt natuurlijk hoge eisen aan de leesbaarheid van het verenigingsblad.

De redactie van de LeesME, die helemaal bestaat uit vrijwilligers die zelf ME/cvs patiënt zijn, heeft knap ingespeeld op de specifieke behoeften die haar lezers hebben. Het blad straalt veel rust uit en je voelt de cadans van inspanning en ontspanning door het hele blad heen golven. Je krijgt steeds opnieuw weer tijd om op adem te komen.

In vaktermen heet dat bladritme. En laat het nou voor iedere redactie een goed idee zijn om aandacht te besteden aan dat principe.

Bladritme

Het toverwoord voor bladritme is variatie. Een goed bladritme zorgt voor afwisseling, verrassing én een paar vaste punten. Zo houd je je lezer geboeid en creëer je rust.

Voor je magazine betekent dat bij voorbeeld dat je pagina’s met korte artikelen en pagina’s met lange artikelen met elkaar afwisselt. Of je kiest na een pagina met pittige inhoud voor iets luchtigs, een persoonlijke verhaal, humor of veel beeldmateriaal.

De valkuil van variatie kan zijn dat je alles maar één keer doet en het een mengelmoesje wordt waar niemand nog lijn in kan ontdekken. Dus zorg naast variatie óók voor herhaling van vormelementen en content, zoals een vaste rubriek op een vaste plaats in je blad. Dat geeft herkenbaarheid.

Rust voor het oog

Terug naar de LeesME. Hier is dat allemaal op een heel prettige manier toegepast. De  pagina’s met persoonlijke verhalen, voorzien van grote afbeeldingen, wisselen vloeiend af met pagina’s over actuele wetenschappelijke ontwikkelingen of informatie van het bestuur. Op iedere pagina weer is er ruimte voor het oog om tot rust te komen. Knap gedaan!

De Zalige Zalm wil de redactie van de LeesME feliciteren met dit mooie resultaat!

KLIK HIER om een deel van het blad te bekijken (vanwege privacy redenen kunnen we niet het hele blad laten zien)

Wat is ME/cvs?

ME/cvs is een ernstige chronische multi-systeemziekte. Er zijn afwijkingen in meerdere lichaamssystemen, waaronder neurologische, immunologische, endocriene en metabolische. Dit leidt tot veel, vaak invaliderende, klachten die het functioneren en de kwaliteit van leven ernstig beperken.

Meer informatie kunt u vinden op de website van de ME/cvs Vereniging

https://me-cvsvereniging.nl/

Wil je ook zo'n mooi blad maken?
Delen
Helpt u mee om dit artikel te delen?
Pareltje

Naar de gevangenis

Je bent op vakantie en wat ga je bezoeken? De gevangenis! Het gevangenismuseum Veenhuizen dan welteverstaan. Soms liggen de mooiste onderwerpen voor je blad zo dichtbij voor het oprapen. De redactie van Tau heeft daar goed oog voor gehad en wijs gebruik van gemaakt.
Bekijk pareltje

Lees Meer

Wist u dat u in ons portal nog veel meer dan enkel kerkbladen kunt ontwerpen en laten drukken?
Double-click to edit button text.

Week-up met De Zalige Zalm

Wil je aan het begin van iedere week een fris kerk-idee of praktisch advies in je mailbox? Schrijf je dan nu in voor onze inspirerende weekstarter en laat je maandagochtend stralen!
crosscross-circle