Kijk eens bij onze pareltjes en laat je inspireren door andere redacties!
naar onze nieuwtjes pagina
Inloggen
Kijk eens bij onze pareltjes en laat je inspireren door andere redacties!
naar onze nieuwtjes pagina
Inloggen

Jozef als timmerman én mijnwerker

9 mei 2023

Bij De Zalige Zalm lezen we met veel plezier de prachtige bladen die de kerkbladredacties maken met ons redactiesysteem. Dat levert een schat aan inspirerende, creatieve en soms verrassende onderwerpen op. Pareltjes noemen we die. Die delen we hier graag met u.

Na de fusie van de Protestantse Gemeente Maas- en Beekdal komt van de nieuwe bezoekers van de Johanneskerk in Sittard regelmatig de vraag wat toch de betekenis is van de glas-in-lood-ramen. Om die vraag te beantwoorden, heeft de redactie van Onderweg een artikel geschreven over de inrichting van de kerk en de betekenis van de ramen. Want, zo is de achterliggende gedachte, iedereen die hier komt in de kerk moet zich thuis voelen.

Brand    

De oude houten gereformeerde kerk brandde af in 1963. Met hulp van de hele bevolking van Sittard en de katholieke geestelijkheid is er geld verzameld voor een nieuwe kerk. Met dat geld en een gratis ontwerp van de architect Ramakers kon men beginnen met de nieuwbouw.

Mijnwerkers

De glas-in-lood ramen zijn ontworpen en gemaakt door kunstenaar Jos Stassen. In de ramen worden Bijbelse taferelen afgebeeld. Opvallend zijn de grote figuren. Vermoedelijk verwijzen ze naar mijnwerkers. Je ziet Jozef als timmerman én als mijnwerker. Dit plaatst de ramen in het Limburg van de jaren ’60 waar op dat moment de mijnen nog vol in productie zijn. De oude tijd van de evangeliën is hier verbonden met de eigen regio en tijdgeest. Als je dat weet, kijk je met andere ogen naar de ramen.

Voel je thuis

Het is een uitnodigend gebaar naar de nieuwe mensen in de kerk om uitleg te geven over de geschiedenis zodat zij zich er thuis voelen. Maar ook voor de oudgedienden is het vast interessant om de herkomst van die opvallende figuren op de ramen te weten zodat ook zij de geschiedenis van de eigen kerk kennen.

Kent u het verhaal achter de ramen in uw kerk? Een goed idee voor een nieuwe rubriek of een artikel in uw kerkblad of parochieblad.

Wil je ook zo'n mooi kerkblad maken?
Delen
Helpt u mee om dit artikel te delen?
Pareltje

Kleurrijke voltreffer

Bij De Zalige Zalm lezen we met veel plezier de prachtige bladen die de redacties maken met ons redactiesysteem. Dat levert een schat aan inspirerende, creatieve en soms verrassende onderwerpen op. Pareltjes noemen we die. Die delen we hier graag met u. Sinds kort heeft De Zalige Zalm een nieuwe klant die we van harte […]
Bekijk pareltje

Lees Meer

Wist u dat u in ons portal nog veel meer dan enkel kerkbladen kunt ontwerpen en laten drukken?
Double-click to edit button text.

Week-up met De Zalige Zalm

Wil je aan het begin van iedere week een fris kerk-idee of praktisch advies in je mailbox? Schrijf je dan nu in voor onze inspirerende weekstarter en laat je maandagochtend stralen!
crosscross-circle