Kijk eens bij onze pareltjes en laat je inspireren door andere redacties!
naar onze nieuwtjes pagina
Inloggen
Kijk eens bij onze pareltjes en laat je inspireren door andere redacties!
naar onze nieuwtjes pagina
Inloggen

Geef de namen een gezicht

20 juni 2019

Bij De Zalige Zalm lezen we met veel plezier de prachtige bladen die de kerkbladredacties maken met ons redactiesysteem. Dat levert een schat aan inspirerende, creatieve en soms verrassende onderwerpen op. Pareltjes noemen we dat. Die delen we hier graag met u.

Deze keer een pareltje over geschiedenis, over hoe een monument in het dorp de stille getuige is van grote gebeurtenissen op wereldniveau. De redactie van Dubbelspoor, het kerkblad van de protestantse gemeenten van Halle en Varsseveld besteedt hier uitgebreid aandacht aan.

 

klik op afbeelding om te vergroten

 

Monument in het dorp

46 namen op een monument aan de Rademakersbroek in Varsseveld. 46 namen van mannen die vlak voor het einde van de oorlog daar op die plek zijn gefusilleerd. Wie zijn deze mannen? Welke personen en verhalen gaan er schuil achter de namen op het monument?

Deze vraag wordt gesteld door Kirsten Zimmerman. Zij heeft een persoonlijke band met een van de namen, haar oudoom. In het gezin van haar moeder werd niet veel gesproken over de gebeurtenissen van vlak voor het eind van de oorlog. Kirsten is op zoek gegaan naar de verhalen. Niet alleen van haar eigen familie, maar de verhalen van alle 46 mannen. Om de overleden mannen en hun nabestaanden recht te doen. Inmiddels is ze projectleider van het project “Geef de namen een gezicht” vanuit het Aaltens Nationaal Onderduikmuseum..

 

Verzet

Opvallend is dat veel van de mannen in verzetsgroepen in Hardenberg zaten. Deze verzetsgroepen waren veelal gelieerd aan de kerken. Geloof speelde een belangrijke rol. Als inspiratie voor hun verzet en hun strijd voor rechtvaardigheid. En ook als steun in angstige tijden. Maar met het zicht op de bevrijding zijn juist in die laatste maanden voor de bevrijding nog veel slachtoffers gevallen.

Het verhaal in Dubbelspoor is indringend om te lezen. Ook is het hoogst actueel nu we herdenken dat Nederland 75 jaar geleden is bevrijd. Voor de directe nabestaanden zal het in die vele jaren vermoedelijk voortdurend actueel zijn gebleven.

De redactie van Dubbelspoor maakt met dit artikel een heldere verbinding tussen actuele maatschappelijke gebeurtenissen, zaken die spelen in het dorp en de kerk. Inspirerend!

Delen
Helpt u mee om dit artikel te delen?
Pareltje

Thuisblijvers

Bij De Zalige Zalm lezen we met veel plezier de prachtige bladen die de kerkbladredacties maken met ons redactiesysteem. Dat levert een schat aan inspirerende, creatieve en soms verrassende onderwerpen op. Pareltjes noemen we die. Die delen we hier graag met u. De vakantieperiode is vaak een stille tijd voor de thuisblijvers. De vaste aanloop […]
Bekijk pareltje

Lees Meer

Wist u dat u in ons portal nog veel meer dan enkel kerkbladen kunt ontwerpen en laten drukken?
Double-click to edit button text.

Week-up met De Zalige Zalm

Wil je aan het begin van iedere week een fris kerk-idee of praktisch advies in je mailbox? Schrijf je dan nu in voor onze inspirerende weekstarter en laat je maandagochtend stralen!
crosscross-circle