Kijk eens bij onze pareltjes en laat je inspireren door andere redacties!
naar onze nieuwtjes pagina
Inloggen
Kijk eens bij onze pareltjes en laat je inspireren door andere redacties!
naar onze nieuwtjes pagina
Inloggen

In het spoor van Jubal

26 november 2019

Bij De Zalige Zalm lezen we met veel plezier de prachtige bladen die de kerkbladredacties maken met ons redactiesysteem. Dat levert een schat aan inspirerende, creatieve en soms verrassende onderwerpen op. Pareltjes noemen we dat. Die delen we hier graag met u.

Deze keer zijn we verrast door een beeld. In het blad van de protestantse gemeente Diepenveen lezen we een artikel van één van de predikanten over een klein olijfhouten beeldje dat hij in huis heeft. Hij is niet de enige predikant die over kunst schrijft. Binnen de drie aangesloten gemeentes schreven de voorgangers om beurten een artikel over kunst. Dit om de gemeenteleden mee te nemen in het spoor van Jubal, de stamvader van allen die kunst maken. Dit gegeven is op zichzelf al een pareltje waard.

Kunstenaar Guido Dettoni

Maria in de hand

Maar de predikant schrijft over een wel bijzonder ontroerend kunstwerk. Hij schrijft over een beeldje van Maria dat zo prettig in de hand ligt. De kunstenaar Guido Dettoni heeft het dan ook laten ontstaan door een klompje klei in de hand te nemen en maar gewoon de handen hun werk laten doen. Natuurlijk ligt het resultaat dan fijn in de hand. Maar bovendien is er een vorm ontstaan die verschillende levensfasen of gedaantes van Maria laat zien. Deze gedaanten worden zichtbaar door vanuit verschillende perspectieven naar het beeld te kijken. Zo laat het beeld een knielende Maria zien, Maria als ze zwanger is, een moeder met kind op haar heup. En ook als duif.

De predikant heeft een olijfhouten exemplaar van het beeldje gekocht en mee naar huis genomen. Als hij schrijft over het olijfhouten beeldje, dan kun je al voelen hoe dit beeldje in je eigen hand zou liggen. Je bespeurt het zachte hout en de ronde vormen. Ook voel je hoe het je tot mijmeren zal stemmen. En voor wie wil, hoe Maria nabij is.

Installatie in Assisi

Met één klik kun je het artikel vergroten en lezen

Wat inspirerend dat de predikant de lezers wijst op dit beeld dat hij zelf per toeval ontdekte in een achterafstraatje in een kerk in Assisi, de Santa Maria della Rose. Daar is het kleine, handzame oerbeeldje uitgewerkt tot een uitgebreide installatie. Een grote uitvoering van het beeld wordt omringd door 33 kleine beeldjes die allemaal in verschillende houtsoorten zijn uitgevoerd.

Wie benieuwd is geworden naar het kunstwerk kan in de volgende links meer informatie vinden over de kunstenaar en zijn werk.

Een film over het beeld

De website van Guido Dettoni

 

Delen
Helpt u mee om dit artikel te delen?
Pareltje

Gavenmakelaar

Bij De Zalige Zalm lezen we met veel plezier de prachtige bladen die de kerkbladredacties maken met ons redactiesysteem. Dat levert een schat aan inspirerende, creatieve en soms verrassende onderwerpen op. Pareltjes noemen we die. Die delen we hier graag met u. Een makelaar brengt vraag en aanbod bij elkaar. Dat heeft natuurlijk vaak betrekking […]
Bekijk pareltje

Lees Meer

Wist u dat u in ons portal nog veel meer dan enkel kerkbladen kunt ontwerpen en laten drukken?
Double-click to edit button text.

Week-up met De Zalige Zalm

Wil je aan het begin van iedere week een fris kerk-idee of praktisch advies in je mailbox? Schrijf je dan nu in voor onze inspirerende weekstarter en laat je maandagochtend stralen!
crosscross-circle