Kijk eens bij onze pareltjes en laat je inspireren door andere redacties!
naar onze nieuwtjes pagina
Inloggen
Kijk eens bij onze pareltjes en laat je inspireren door andere redacties!
naar onze nieuwtjes pagina
Inloggen

OPMERKELIJK

28 maart 2022

Bij De Zalige Zalm lezen we met veel plezier de prachtige bladen die de kerkbladredacties maken met ons redactiesysteem. Dat levert een schat aan inspirerende, creatieve en soms verrassende onderwerpen op. Pareltjes noemen we die. We delen ze hier graag met u.

In de rubriek ‘Opmerkelijk’ van Solo Dios, het kerkblad van de Heilige Theresia van Ávila-parochie staat een verrassend artikel over de samenwerking tussen monniken en een hip kledingmerk. Inderdaad: opmerkelijk! Zo’n ‘opmerkelijke’ rubriek is ook voor andere bladen een goede tip, omdat het ruimte biedt om vanuit andere bronnen verrassende verhalen te vertellen in het kerk- of parochieblad. Neem nu het verhaal over deze hippe monniken…

Oude waarden, nieuwe vormen

Al van oudsher respecteren monniken de leefregels van Benedictus van Nursia (ca. 480 na Christus). Soberheid staat daarbij voorop, gebaseerd op het principe van goed rentmeesterschap.

Die eeuwenoude leefregel houden de trappisten van abdij Koningshoeve in Berkel-Enschot nog altijd aan en stelt de monniken voor hedendaagse uitdagingen, juist in deze tijd waarin duurzaamheid steeds belangrijker wordt. Die uitdaging gaan ze dan ook aan, getrouw aan hun eigen leefregels. Dat wordt bijvoorbeeld zichtbaar in het productieproces van de speciale bieren die ze brouwen. Ze verspillen geen druppel water.

Ook heeft het geleid tot de verrassende samenwerking met het kledingmerk G-Star. Net als bij de monniken staat ook bij G-Star duurzaamheid hoog in het vaandel. G-Star werkt volgens het principe van Cradle to Cradle. Dit betekent dat de gebruikte grondstoffen volledig hergebruikt kunnen worden zonder hun waarde te verliezen. De verf bevat geen schadelijke chemicaliën, en het productieproces is erop gericht geen druppel water te verspillen. Dit alles sluit naadloos aan bij de principes van de monniken.

Klik op de afbeelding om het hele artikel te lezen

Hippe monniken

De uitkomst van de samenwerking is dat habijt en scapulier van de monniken wordt gemaakt door G-Star, waarbij uitsluitend gebruikt wordt gemaakt van de duurzame denimstof van G-Star. De stof wordt dan ook weer zodanig geknipt dat er zo min mogelijk restmateriaal overblijft, gebaseerd op een oud patroon.

Broeder Isaac, prior van de abdij, zegt erover: “De habijt staat wat ons betreft voor respect voor de planeet en de mensen die erop leven. Dat sluit volledig aan bij onze monastieke levensinvulling, waarbij goed doen voor mens en aarde centraal staat.”

Vrijheid

Wat wij bij De Zalige Zalm aanstekelijk vinden, is dat de rubriek ‘Opmerkelijk’ zoveel vrijheid geeft om zo’n inspirerend verhaal uit onverwachte hoek te vertellen. Input voor deze rubriek vindt de redactie van Solo Dios dan ook in onverwachte, verrassende bronnen. Heerlijk om in je blad zo’n vrije ruimte te hebben.

Delen
Helpt u mee om dit artikel te delen?
Pareltje

Welkom in het kerkblad

Wat is de kracht van een goed redactioneel? In dit pareltje een paar aansprekende voorbeelden.
Bekijk pareltje

Lees Meer

Wist u dat u in ons portal nog veel meer dan enkel kerkbladen kunt ontwerpen en laten drukken?
Double-click to edit button text.

Week-up met De Zalige Zalm

Wil je aan het begin van iedere week een fris kerk-idee of praktisch advies in je mailbox? Schrijf je dan nu in voor onze inspirerende weekstarter en laat je maandagochtend stralen!
crosscross-circle