Hoe blijf je als redactie geïnspireerd? Hoe vind je nieuwe redacteuren? Doe de training: Naar een bloeiende redactie.
Meer informatie
Inloggen
Hoe blijf je als redactie geïnspireerd? Hoe vind je nieuwe redacteuren? Doe de training: Naar een bloeiende redactie.
Meer informatie
Inloggen

Taal van nu

9 maart 2019

Bij De Zalige Zalm lezen we met veel plezier de prachtige bladen die de kerkbladredacties maken met ons redactiesysteem. Dat levert een schat aan inspirerende, creatieve en soms verrassende onderwerpen op. Pareltjes noemen we dat. Die delen we hier graag met u.

Hoe zou het verhaal van de drie wijzen geschreven zijn als het in 2019 had plaatsgevonden? Jongeren van de Protestantse Gemeente Veldhoven gingen ermee aan de slag . Ze updateten het verhaal. Dat “updateten” is hier natuurlijk gebruikt om alvast in de stemming te komen.

Nerds

Nerds? Ja, de wijzen uit het oosten. Die komen voor een meet&greet nadat ze een foto van een ster op instagram gepost hebben. Herodes schrikt zich rot en maakt een whatsappgroep aan. Hij wil ook een meet&greet met juristen en religieuze leiders. En zo gaat het verhaal nog even door. Je leest niet alleen over nieuwe technieken. Maar ook nieuwe taal. Taal van nu.

Voor lezers die minder bekend zijn met het hedendaagse taalgebruik is het een opfriscursus van woorden als nerds, iPad of straight-home. De betekenis wordt, min of meer, duidelijk uit de context in combinatie met de kennis van het oorspronkelijke verhaal.

Klik op de afbeelding om te vergroten

Catechese 2.0

Je bespeurt tussen de regels door de lol die de jongeren hebben gehad bij het herschrijven van de tekst. Deze tekst van de drie wijzen zal ze echt wel bijblijven. Het is een lichtvoetige, originele en humorvolle manier van catechese. Catechese 2.0.

En het is natuurlijk helemaal leuk als die eigentijdse hertaling van een oude tekst dan ook nog in het kerkblad wordt geplaatst. Lol.

Delen
Helpt u mee om dit artikel te delen?
Pareltje

Handen

De Protestantse Gemeente Zaandam werkt met themanummers. Het thema van de editie in februari is “Handen”. Het blad laat zien dat dit een veelzijdig thema is, het geeft veel handvatten om over te schrijven.
Bekijk pareltje

Lees Meer

Wist u dat u in ons portal nog veel meer dan enkel kerkbladen kunt ontwerpen en laten drukken?
Double-click to edit button text.

Al lid van onze Nieuwsbrief?

Blijf op de hoogte van nieuws en aanbiedingen!
crosscross-circle