Hoe blijf je als redactie geïnspireerd? Hoe vind je nieuwe redacteuren? Doe de training: Naar een bloeiende redactie.
Meer informatie
Inloggen
Hoe blijf je als redactie geïnspireerd? Hoe vind je nieuwe redacteuren? Doe de training: Naar een bloeiende redactie.
Meer informatie
Inloggen

TAXIPASTORAAT

2 december 2021

Bij De Zalige Zalm lezen we met veel plezier de prachtige bladen die de kerkbladredacties maken met ons redactiesysteem. Dat levert een schat aan inspirerende, creatieve en soms verrassende onderwerpen op. Pareltjes noemen we die. Die delen we hier graag met u.

Ontmoetingen in de taxi

Zo’n pareltje is de rubriek ‘Taxipastoraat’ in het parochieblad Venae van de Heilig Kruisparochie van Stadskanaal, Ter Apel en omgeving. Sinds een jaar of zeven schrijft Harry Fecken in het parochieblad over zijn leven als taxichauffeur. Geen grote meeslepende verhalen, maar korte ontmoetingen tijdens de ritten, die betekenis krijgen door de manier waarop Fecken ze beschrijft. Over twee oudere dames die verrast reageren op hun vrolijke chauffeur. Of hoe hij zichzelf betrapt op het vooroordeel dat hij heeft ten aanzien van de studenten in zijn taxi, dat al snel niet blijkt te kloppen. Of over de oudere heer die hem langdurig uitzwaait na een mooi gesprek.

Veelgelezen rubriek

Regelmatig hoort hij dat mensen zijn rubriek in het parochieblad zo graag lezen. “Ik denk dat het komt doordat het alledaagse verhalen zijn en omdat ik altijd probeer een positieve draai te geven aan de ontmoetingen ik die heb”, zegt Fecken als ik hem aan de telefoon heb. Ook hoofdredacteur Siny Scholte Aalbes weet dat het een graag gelezen rubriek is: “Harry kijkt altijd waar hij kan helpen en schrijft daarover zonder mensen te kwetsen.”

Harry Fecken
Klik op de afbeelding om het artikel te lezen

Een nieuwe liefde

Het valt op dat hij in zijn verhalen ook open is over zijn eigen leven. Zo weten de lezers dat hij veel heeft meegemaakt, maar ook dat hij sinds drie maanden een nieuwe liefde heeft waar hij heel gelukkig mee is. “Ik ben een open boek en heb nog nooit de deksel op mijn neus gehad”, zegt hij daarover. Ik vraag hem waar zijn positieve levenshouding vandaan komt. “Als je alles bent kwijtgeraakt: vrouw, baan, huis, dan ga je anders in het leven staan. Ik heb altijd hoop gehouden en dat heeft me geleerd om positief in het leven te staan. Daardoor ben ik niet verbitterd geraakt. In die moeilijke tijd had ik houvast aan het geloof en aan de lichtpuntjes die ik om me heen zag. Je kunt stil blijven staan bij wat je allemaal kwijt bent, maar je kunt beter kijken naar wat er allemaal nog wél is.”

Geen grote woorden

Naast zijn werk is hij altijd actief geweest in de parochie als bestuurder, lector en voorganger. Sinds kort woont hij in een andere parochie en ook daar worden zijn verhalen in het parochieblad geplaatst.

Ik gun ieder kerk- of parochieblad een Harry, iemand met het hart op de tong, die al schrijvend de lezers laat zien hoe leven en geloof samen gaan. Die laat zien dat het niet om grote woorden gaat, maar om ontmoetingen van mens tot mens. Dat kan in een taxi maar ook van achter de kassa, in de thuiszorg, voor de klas, op kantoor, op het boerenerf of waar dan ook. Zo deel je het geloof met elkaar via het kerkblad of parochieblad.

Laetitia van der Lans

Delen
Helpt u mee om dit artikel te delen?
Pareltje

Bijbelverhalen van lapjes

In het blad Kerkblad aan de Linge, van de wijkgemeente Kerk aan de Linge uit Leerdam vinden we een prachtig voorbeeld van een nieuw idee voor een rubriek. De rubriek wordt met naald en draad, steek-voor-steek, met de hand gemaakt door Rieteke Hoogendoorn.
Bekijk pareltje

Lees Meer

Wist u dat u in ons portal nog veel meer dan enkel kerkbladen kunt ontwerpen en laten drukken?
Double-click to edit button text.

Al lid van onze Nieuwsbrief?

Blijf op de hoogte van nieuws en aanbiedingen!
crosscross-circle