Kijk eens bij onze pareltjes en laat je inspireren door andere redacties!
naar onze nieuwtjes pagina
Inloggen
Kijk eens bij onze pareltjes en laat je inspireren door andere redacties!
naar onze nieuwtjes pagina
Inloggen

Verhalende kerkgeschiedenis

19 mei 2022

 

Bij De Zalige Zalm lezen we met veel plezier de prachtige bladen die de kerkbladredacties maken met ons redactiesysteem. Dat levert een schat aan inspirerende, creatieve en soms verrassende onderwerpen op. Pareltjes noemen we dat. Die delen we hier graag met u.

Een oude lepel, gevonden op een stortplaats, heeft een prominente plaats gekregen in het kerkblad van de Protestantse Gemeente Berltsum in Friesland.

Scherven

Scherven onthullen de geschiedenis. Dat doet ook deze lepel met afbeelding van de Koepelkerk. Het blijkt een roomlepel te zijn. Die gebruiken we nu niet meer maar oudere generaties kennen vast nog wel het gebruik ervan. Bij feesten kwam de chique roomlepel op tafel als de gastvrouw indruk wilde maken op gasten. Rond 1900 zijn er veel van dit soort lepels gemaakt.

 

Kerkelijke erfgoed

De afbeelding van de Koepelkerk plaatst de lepel direct in Berlikum. In de vorige eeuw werd dit soort voorwerpen verkocht bij acties om bij voorbeeld een restauratie te financieren. Het is nog niet duidelijk voor welk specifiek doel deze lepel in Berlikum werd uitgegeven. Het blijft leuk om dat alsnog te achterhalen. De redactie roept dan ook iedereen op die hier iets meer over kan vertellen.

Hoe dan ook , deze lepel, dit kleine voorbeeld van kerkelijk erfgoed, brengt een klein stukje van de kerkgeschiedenis in Berlikum in herinnering.

Geschiedenis tot leven

Wie weet welke “scherven” er boven tafel komen als je een oproep doet. En wie weet welke verhalen vastzitten aan de voorwerpen, beleefd door de mensen die het nog kunnen vertellen. Ze willen het vast graag vertellen. Deel de verhalen en breng de geschiedenis van je kerk tot leven in het kerkblad.

 

Maak ook zo'n mooi kerkblad
Delen
Helpt u mee om dit artikel te delen?
Pareltje

Naar de gevangenis

Je bent op vakantie en wat ga je bezoeken? De gevangenis! Het gevangenismuseum Veenhuizen dan welteverstaan. Soms liggen de mooiste onderwerpen voor je blad zo dichtbij voor het oprapen. De redactie van Tau heeft daar goed oog voor gehad en wijs gebruik van gemaakt.
Bekijk pareltje

Lees Meer

Wist u dat u in ons portal nog veel meer dan enkel kerkbladen kunt ontwerpen en laten drukken?
Double-click to edit button text.

Week-up met De Zalige Zalm

Wil je aan het begin van iedere week een fris kerk-idee of praktisch advies in je mailbox? Schrijf je dan nu in voor onze inspirerende weekstarter en laat je maandagochtend stralen!
crosscross-circle