Hoe blijf je als redactie geïnspireerd? Hoe vind je nieuwe redacteuren? Doe de training: Naar een bloeiende redactie.
Meer informatie
Inloggen
Hoe blijf je als redactie geïnspireerd? Hoe vind je nieuwe redacteuren? Doe de training: Naar een bloeiende redactie.
Meer informatie
Inloggen

100-jarige aan het woord

27 juni 2022

Bij De Zalige Zalm lezen we met veel plezier de prachtige bladen die de kerkbladredacties maken met ons redactiesysteem. Dat levert een schat aan inspirerende, creatieve en soms verrassende onderwerpen op. Pareltjes noemen we dat. Die delen we hier graag met u

De Volkskrant heeft een rubriek waarin ze mensen aan het woord laten die 100 jaar zijn. Of het hierop is geïnspireerd blijft in het midden maar de redactie van de parochie van de Heilige Theresia van Avila heeft in haar blad ook een interview geplaatst met de (bijna) 100-jarige pastor Piet van Reisen.

Levenslessen

Pastor van Reisen is geboren als oudste in een katholiek gezin van 14 kinderen. Na het volgen van het seminarie heeft hij vele jaren gewerkt als kapelaan, priester en leraar. Hij vertelt smakelijk over de vele levenslessen die hij heeft opgedaan. Als jonge kapelaan ontdekte hij dat de werkelijkheid toch echt wat anders was dan de opleiding had aangeboden. Ook bleek humor een belangrijke factor in het leven.

Door het lezen van zijn persoonlijke levensverhaal word je als lezer mee teruggenomen in de geschiedenis van de afgelopen eeuw, ook die van de kerk. Zo lees je over de oorlog door de aanvallen op het seminarie of de progressieve ontwikkelingen in de kerk van de jaren ’60.

Gevoelig maken voor geloof

Als leraar wilde hij zijn leerlingen in aanraking brengen met kunst. Om de talenten die boven kwamen drijven een kans te geven. Maar, zegt hij, het grootste kunstwerk is wel de vondst van het liturgisch jaar, het is een van de prachtigste vondsten ooit

Hij vertelt dat hij tot tranen was geroerd bij het zien van de nieuwe paus toen deze zich voorover boog en vroeg: “Willen jullie mij zegenen?” De kracht van dat gebaar! Rituelen zijn voor hem altijd de grootste uitdaging geweest omdat hij mensen gevoeliger wilde maken voor het geloof.

Dit interview laat zich lezen als een liefdevol geloofsverhaal. De coverfoto van de met stralende pretogen maakt het interview compleet. Heel inspirerend!

   

klik op de afbeeldingen om het interview te lezen.

Delen
Helpt u mee om dit artikel te delen?
Pareltje

Generatieconversatie

De redactie van Venster, het kerkblad van de Protestantse Gemeente Lelystad heeft een vaste maandelijkse rubriek: Generatieconversatie. . Een goed gesprek waarin ook het geloof aan bod komt, dat is de bedoeling. Een inspirerend idee voor een rubriek.
Bekijk pareltje

Lees Meer

Wist u dat u in ons portal nog veel meer dan enkel kerkbladen kunt ontwerpen en laten drukken?
Double-click to edit button text.

Al lid van onze Nieuwsbrief?

Blijf op de hoogte van nieuws en aanbiedingen!
crosscross-circle