Kijk eens bij onze pareltjes en laat je inspireren door andere redacties!
naar onze nieuwtjes pagina
Inloggen
Kijk eens bij onze pareltjes en laat je inspireren door andere redacties!
naar onze nieuwtjes pagina
Inloggen

Doodgewoon

11 oktober 2022

Bij De Zalige Zalm lezen we met veel plezier de prachtige bladen die de kerkbladredacties maken met ons redactiesysteem. Dat levert een schat aan inspirerende, creatieve en soms verrassende onderwerpen op. Pareltjes noemen we die. Die delen we hier graag met u.

Als er iets is dat we zeker weten in het leven dan is het dat we allemaal een keer zullen sterven. De redactie van EusebiusVenster in Arnhem heeft een heel nummer speciaal aan dit onderwerp besteed. Het was een gewaagde keuze, zo schrijft ook de redactie in haar voorwoord, want willen je lezers wel lezen over dit onderwerp? Maar het pakt goed uit!

Verschillende keuzes rondom overlijden komen in het themanummer aan bod, zoals begraven of cremeren? En bij begraven: welke begraafplaats? Ook komt aan bod de vraag hoe je afscheid neemt.

Café

Het kan lastig zijn om al deze keuzes te maken. Ook kan het confronterend zijn om onder ogen te zien dat je leven eindig is, zeker als je te maken hebt met ziekte. Met wie bespreek je dat? En wanneer? Om deze vragen bespreekbaar te maken heeft de D3rde Verdieping, een oecumenisch religieus vormings- en bezinningscentrum in Arnhem, een speciaal pastoraal initiatief genomen: Café Doodgewoon, een vast maandelijks moment op een vaste plek, waar alle vragen rondom de dood doodgewoon besproken kunnen worden.

HierNUmaals

In het interview met Ad Bogaard, een van de initiatiefnemers en begeleiders van Café Doodgewoon lezen we hoe dit project tot stand is gekomen toen bleek hoe verlammend het kan werken als een naderend levenseinde onbespreekbaar blijft. Het idee is geleend van een Engels initiatief waar ze gewoon in de pub het gesprek aangingen over het levenseinde, simpelweg om het uit de taboesfeer te halen.

In samenwerking met het netwerk Palliatieve Zorg is de D3rde Verdieping dit voorbeeld gaan volgen, uiteraard volgens eigen snit. Dat heeft geleid tot het maandelijkse inloopcafé.

Alles rondom het levenseinde is bespreekbaar in Café Doodgewoon. Het is verrassend om te lezen dat bezoekers heel verschillend kunnen denken over de vraag of er wél of juist géén leven is na de dood. Maar wel is iedereen het erover eens dat het erom gaat om in het leven te doen wat belangrijk is in het hiernumaals. Men wil alles uit het leven halen dat erin zit. Aandacht voor de dood leven laat zien dat het hand in hand gaat met de aandacht voor het leven.

De redactie heeft met de keuze van het onderwerp levenseinde misschien een gewaagde stap genomen. Maar het heeft beslist geleid tot een uitermate waardevol themanummer !

Klik hier om het hele blad te lezen
Delen
Helpt u mee om dit artikel te delen?
Pareltje

Naar de gevangenis

Je bent op vakantie en wat ga je bezoeken? De gevangenis! Het gevangenismuseum Veenhuizen dan welteverstaan. Soms liggen de mooiste onderwerpen voor je blad zo dichtbij voor het oprapen. De redactie van Tau heeft daar goed oog voor gehad en wijs gebruik van gemaakt.
Bekijk pareltje

Lees Meer

Wist u dat u in ons portal nog veel meer dan enkel kerkbladen kunt ontwerpen en laten drukken?
Double-click to edit button text.

Week-up met De Zalige Zalm

Wil je aan het begin van iedere week een fris kerk-idee of praktisch advies in je mailbox? Schrijf je dan nu in voor onze inspirerende weekstarter en laat je maandagochtend stralen!
crosscross-circle