Kijk eens bij onze pareltjes en laat je inspireren door andere redacties!
naar onze nieuwtjes pagina
Inloggen
Kijk eens bij onze pareltjes en laat je inspireren door andere redacties!
naar onze nieuwtjes pagina
Inloggen

Kerstspel 'Ik ben een engel van de Heer'

Protestantse Gemeente Zutphen

Dit kerstspel, dat is ontwikkeld rond het Lutherlied ‘Ik ben een engel van de Heer’, volgt redelijk getrouw het verhaal van de geboorte van Jezus. Iedere scène wordt ingeleid door een engel, die een couplet van het lied zingt. De daaropvolgende scène zet verschillende personages van het kerstverhaal in de schijnwerper: Jozef en Maria, de knorrige herbergier en een enthousiaste herder met een nogal tegendraads schaap. Dit kerstspel is relatief eenvoudig uit te voeren met slechts een paar toneelspelers.
Lees de teksten goed door. Misschien komt er een gemeentelid of parochiaan in je op die geknipt is voor die rol. Kijk vooral ook breder dan de gebruikelijke vrijwilligers van de kindernevendienst of de musicalgroep. Misschien is er een kind in je gemeente of parochie dat de sterren van de hemel zingt en zo de rol van engel neer kan zetten. Of is er iemand wier kapsel al perfect is om de rol van schaap te spelen. Denk ook aan jongeren voor de rol van Jozef en Maria.

Qua decor kan je het hier zo gek maken als je zelf wil. Kijk ook vooral naar de inrichting van de kerk. Is er bijvoorbeeld een mooie oude preekstoel? Een perfecte plek voor de engel om na de eerste scène op te gaan staan. Zijn er geen handige kerkleden genoeg? Dan volstaan ook een paar hooibalen voor Jozef en Maria om op te zitten, en kan je andere scènes situeren op andere plekken in de kerk/liturgisch centrum.

De scènes worden steeds afgesloten met een lied in samenzang gezongen kan worden. Vaak zijn dat wat meer bekende kerstliederen, waardoor (een groot deel van) de vierende gemeenschap mee kan doen in het verhaal. Door zo de kerkgangers steeds te laten antwoorden op wat ze net gezien hebben, betrek je iedereen erbij en is het kerstspel ook goed te volgen voor kleinere kinderen.

Uiteraard kan je het afsluiten met het drinken van warme chocolade en de kinderen nog een knutselsetje van een kerststal meegeven.

Idee en tekst: dominee Irma Pijpers

Klik hier als je het draaiboek van het kerstspel wilt ontvangen
Double-click to edit button text.

Lees meer

Week-up met De Zalige Zalm

Wil je aan het begin van iedere week een fris kerk-idee of praktisch advies in je mailbox? Schrijf je dan nu in voor onze inspirerende weekstarter en laat je maandagochtend stralen!
crosscross-circle