Bij De Zalige Zalm lezen we met veel plezier de prachtige bladen die de kerkbladredacties maken met ons redactiesysteem. Dat levert een schat aan inspirerende, creatieve en soms verrassende onderwerpen op. Pareltjes noemen we dat. Die delen we hier graag met u.
De samenwerkende katholieke kerken van Utrecht geven een nieuwe vorm aan een oude traditie. De traditie is het lopen van de kruisweg op Goede Vrijdag. De nieuwe vorm is dat de kruisweg bestaat uit de 7 werken van barmhartigheid. De route loopt door de Utrechtse binnenstad langs 7 plekken waar de 7 werken van barmhartigheid tastbaar of zichtbaar vorm krijgen.
Voor wie het niet helemaal scherp heeft, de 7 werken van barmhartigheid vinden hun oorsprong in het evangelie volgens Matteüs (Matteüs 25: 35-36):‘Ik had honger en gij hebt Mij te eten gegeven, Ik had dorst en gij hebt Mij te drinken gegeven, Ik was vreemdeling en gij hebt Mij opgenomen. Ik was naakt en gij hebt Mij gekleed, Ik was ziek en gij hebt Mij bezocht, Ik zat in de gevangenis en gij zijt tot Mij gekomen’.
De route in Utrecht loopt bij voorbeeld langs het Smulhuis waar dak- en thuislozen een lunch krijgen. De tocht gaat verder langs het project “Dress for succes”. Hier kunnen mensen aankloppen die kleding nodig hebben om de draad weer op te pakken. Ook wordt het oudste gasthuis bezocht. Daar ligt de oorsprong van het huidige UMC. En niet te vergeten de Gedenkboom, het monument voor gestorven daklozen uit de stad. Bij iedere stop zal er meer verteld worden over het project dat daar plaatsvindt. En natuurlijk is er tijd om te bidden.
Nieuwe vorm voor oude traditie
Het woord barmhartigheid gebruiken we niet dagelijks, het klinkt misschien wat gedateerd. En stilstaan bij barmhartigheid lijkt ook al niet zo van deze tijd. Maar als het op deze manier vorm krijgt, dan blijkt het opeens weer heel eigentijds en springlevend te zijn. Het is verrassend om te merken dat zoveel mensen in de stad vormgeven aan barmhartigheid.
De Kruisweg van Barmhartigheid laat zien dat het mogelijk is om de traditie en de huidige tijd met elkaar te verbinden. En ook om mensen van buiten de kerken aan te spreken met het lijdensverhaal, dat uiteindelijk een verhaal van hoop blijkt te zijn. Dat laten de initiatieven in de stad ook zien. Dat mensen elkaar hoop kunnen geven.