Kijk eens bij onze pareltjes en laat je inspireren door andere redacties!
naar onze nieuwtjes pagina
Inloggen
Kijk eens bij onze pareltjes en laat je inspireren door andere redacties!
naar onze nieuwtjes pagina
Inloggen

Kruisweg

13 mei 2019

Bij De Zalige Zalm lezen we met veel plezier de prachtige bladen die de kerkbladredacties maken met ons redactiesysteem. Dat levert een schat aan inspirerende, creatieve en soms verrassende onderwerpen op. Pareltjes noemen we dat. Die delen we hier graag met u.

De samenwerkende katholieke kerken van Utrecht geven een nieuwe vorm aan een oude traditie. De traditie is het lopen van de kruisweg op Goede Vrijdag. De nieuwe vorm is dat de kruisweg bestaat uit de 7 werken van barmhartigheid. De route loopt door de Utrechtse binnenstad langs 7 plekken waar de 7 werken van barmhartigheid tastbaar of zichtbaar vorm krijgen.

Voor wie het niet helemaal scherp heeft, de 7 werken van barmhartigheid vinden hun oorsprong in het evangelie volgens Matteüs (Matteüs 25: 35-36):‘Ik had honger en gij hebt Mij te eten gegeven, Ik had dorst en gij hebt Mij te drinken gegeven, Ik was vreemdeling en gij hebt Mij opgenomen. Ik was naakt en gij hebt Mij gekleed, Ik was ziek en gij hebt Mij bezocht, Ik zat in de gevangenis en gij zijt tot Mij gekomen’.

De route in Utrecht loopt bij voorbeeld langs het Smulhuis waar dak- en thuislozen een lunch krijgen. De tocht gaat verder langs het project “Dress for succes”. Hier kunnen mensen aankloppen die kleding nodig hebben om de draad weer op te pakken. Ook wordt het oudste gasthuis bezocht. Daar ligt de oorsprong van het huidige UMC. En niet te vergeten de Gedenkboom, het monument voor gestorven daklozen uit de stad. Bij iedere stop zal er meer verteld worden over het project dat daar plaatsvindt. En natuurlijk is er tijd om te bidden.

 

Nieuwe vorm voor oude traditie

Klik op de afbeelding om te vergroten.

Het woord barmhartigheid gebruiken we niet dagelijks, het klinkt misschien wat gedateerd. En stilstaan bij barmhartigheid lijkt ook al niet zo van deze tijd. Maar als het op deze manier vorm krijgt, dan blijkt het opeens weer heel eigentijds en springlevend te zijn. Het is verrassend om te merken dat zoveel mensen in de stad vormgeven aan barmhartigheid.

De Kruisweg van Barmhartigheid laat zien dat het mogelijk is om de traditie en de huidige tijd met elkaar te verbinden. En ook om mensen van buiten de kerken aan te spreken met het lijdensverhaal, dat uiteindelijk een verhaal van hoop blijkt te zijn. Dat laten de initiatieven in de stad ook zien. Dat mensen elkaar hoop kunnen geven.

Delen
Helpt u mee om dit artikel te delen?
Pareltje

Gavenmakelaar

Bij De Zalige Zalm lezen we met veel plezier de prachtige bladen die de kerkbladredacties maken met ons redactiesysteem. Dat levert een schat aan inspirerende, creatieve en soms verrassende onderwerpen op. Pareltjes noemen we die. Die delen we hier graag met u. Een makelaar brengt vraag en aanbod bij elkaar. Dat heeft natuurlijk vaak betrekking […]
Bekijk pareltje

Lees Meer

Wist u dat u in ons portal nog veel meer dan enkel kerkbladen kunt ontwerpen en laten drukken?
Double-click to edit button text.

Week-up met De Zalige Zalm

Wil je aan het begin van iedere week een fris kerk-idee of praktisch advies in je mailbox? Schrijf je dan nu in voor onze inspirerende weekstarter en laat je maandagochtend stralen!
crosscross-circle