Kijk eens bij onze pareltjes en laat je inspireren door andere redacties!
naar onze nieuwtjes pagina
Inloggen
Kijk eens bij onze pareltjes en laat je inspireren door andere redacties!
naar onze nieuwtjes pagina
Inloggen

Potloden mee naar de kerk

13 april 2022

Bij De Zalige Zalm lezen we met veel plezier de prachtige bladen die de kerkbladredacties maken met ons redactiesysteem. Dat levert een schat aan inspirerende, creatieve en soms verrassende onderwerpen op. Pareltjes noemen we dat. Die delen we hier graag met u.

Kietel je geheugen 


Herkenbaar? Je luistert geboeid naar de preek en je bent geïnspireerd.  Om je naderhand toch af te vragen waar de preek nou toch eigenlijk ook weer over ging, hoe zei de voorganger dat toch ook alweer? Al snel glipt de inhoud van de preek weer weg uit je actieve geheugen.  De vraag is wat je kunt doen om het wel vooraan in je geheugen te houden.

De redactie van Zout van de Kerk van de Nazarener geeft veel ruimte aan dit fenomeen. En, nog mooier, de redactie komt ook met een speels idee om het geheugen een beetje te kietelen. Natuurlijk met als doel de inspiratie van de zondagse preek voor de rest van de week  te behouden.

Teken de preek

De tip is: teken de preek!

Uit onderzoek blijkt dat tekenen beter is dan schrijven voor het onthouden van zaken, zelfs als je niet zo goed bent met tekenen. Om iets te kunnen tekenen zet je namelijk meerdere systemen in je brein aan het werk zoals visueel, motorisch, ruimtelijk, verbaal en het geven van betekenis. Dat samenspel van al die breinfuncties zorgt ervoor dat de informatie beter wordt opgeslagen. Beter dan door alleen te luisteren of schrijven.

 

Stippeltje, stippeltje, stippeltje…..

Dus heeft de redactie van Zout in het kerkblad  maar liefst twee pagina’s gereserveerd om de lezers te laten wennen aan dit idee. Een gemeentelid heeft hier zelf ervaring mee en legt uit hoe ze te werk gaat. Zij maakt een schema door middel van tekeningetjes, aangevuld met steekwoorden. Daarmee creëert ze het overzicht.  Ze neemt dus blijkbaar altijd papier en kleurpotloden mee naar de kerk.

Om alle andere kerkleden aan te moedigen dit zelf ook een keer te proberen, heeft de redactie een hele pagina leeggelaten, nou ja, alleen voorzien van stippeltjes. Ze kunnen dus, met het kerkblad onder de arm en wat kleurpotloden op zak, bij de volgende preek gaan ontdekken of deze manier van tekeningen maken ook inderdaad goed werkt als geheugensteun.

Het zal vast even wennen zijn voor de voorganger, te kijken naar al die tekenende luisteraars. Maar als de preek op die manier beter blijft hangen, zal dat vast gewaardeerd worden.

Dat het kerkblad op deze manier een ondersteunende functie heeft binnen de liturgie vinden wij bij De Zalige Zalm zo’n mooi initiatief dat we het graag als goed voorbeeld in de schijnwerpers zetten.

Maak ook zo'n mooi kerkblad
Delen
Helpt u mee om dit artikel te delen?
Pareltje

Gavenmakelaar

Bij De Zalige Zalm lezen we met veel plezier de prachtige bladen die de kerkbladredacties maken met ons redactiesysteem. Dat levert een schat aan inspirerende, creatieve en soms verrassende onderwerpen op. Pareltjes noemen we die. Die delen we hier graag met u. Een makelaar brengt vraag en aanbod bij elkaar. Dat heeft natuurlijk vaak betrekking […]
Bekijk pareltje

Lees Meer

Wist u dat u in ons portal nog veel meer dan enkel kerkbladen kunt ontwerpen en laten drukken?
Double-click to edit button text.

Week-up met De Zalige Zalm

Wil je aan het begin van iedere week een fris kerk-idee of praktisch advies in je mailbox? Schrijf je dan nu in voor onze inspirerende weekstarter en laat je maandagochtend stralen!
crosscross-circle