Bij De Zalige Zalm lezen we met veel plezier de prachtige bladen die de kerkbladredacties maken met ons redactiesysteem. Dat levert een schat aan inspirerende, creatieve en soms verrassende onderwerpen op. Pareltjes noemen we dat. Die delen we hier graag met u.
Het gebruik van de QR-code, dat vierkantje met zwarte en witte blokjes, is het laatste jaar vooral bekend geworden als verwijzing naar de coronatoegangspas. Dat het een wereld kan openen via je kerkblad is minder bekend. Een QR-code wordt gebruikt om een websitelink aan te bieden. Daarmee voeg je een extra dimensies toe aan een kerkblad. Het blad wordt als het ware virtueel tot leven gebracht.
Het blad Spirit, het parochieblad voor RK Amstelland, gebruikt bijvoorbeeld QR-codes als manier om te collecteren. De QR-code doet hier dienst als tikkie. Die staat op de achterpagina. Reuze gemakkelijk voor iedereen die geen contant geld meer op zak heeft, of die nu vanwege covid niet in de kerk komt en thuis aan de keukentafel toch wil bijdragen aan de collecte.
Of neem het blad de Morgenster van de Parochie Christus Koning. Hier brengt een QR-code de lezer naar de vragenlijst van het synodeproject 'Zij heeft een verhaal' van het Netwerk Katholieke Vrouwen. Zo sluit je met een QR-code aan op landelijke en internationale ontwikkelingen.
En dan is er ook nog het blad ‘Proef’ van de protestantse gemeente Voorburg. De redactie maakt QR-codes van inspiratiebronnen die zij hebben gevonden op internet. Met een klein stukje tekst leiden ze het onderwerp in. De QR-code vind je pal naast deze inleiding. Zo gaat het over een online college van professor Marcel Barnard over de vraag wat het wezen van de eredienst is. Via de QR-code kom je terecht in het betreffende college.
Kortom, QR-codes kun je op heel verschillende manieren gebruiken. De keuze is reuze!
Als je wilt weten hoe je een QR-code maakt om te gebruiken in je blad, klik dan op de button.
Nee! Er zijn vast kerkbladlezers die nog niet vertrouwd zijn met QR-codes. Als iemand niet weet hoe je een QR-code gebruikt, leg het dan uit in het blad en verwijs hen naar iemand van een jongere generatie. Die weet vast wel uit te leggen hoe het werkt. Zo verbind je generaties met elkaar.