Kijk eens bij onze pareltjes en laat je inspireren door andere redacties!
naar onze nieuwtjes pagina
Inloggen
Kijk eens bij onze pareltjes en laat je inspireren door andere redacties!
naar onze nieuwtjes pagina
Inloggen

QR-CODES IN EEN KERKBLAD

1 maart 2022

Bij De Zalige Zalm lezen we met veel plezier de prachtige bladen die de kerkbladredacties maken met ons redactiesysteem. Dat levert een schat aan inspirerende, creatieve en soms verrassende onderwerpen op. Pareltjes noemen we dat. Die delen we hier graag met u.

Het gebruik van de QR-code, dat vierkantje met zwarte en witte blokjes, is het laatste jaar vooral bekend geworden als verwijzing naar de coronatoegangspas. Dat het een wereld kan openen via je kerkblad is minder bekend. Een QR-code wordt gebruikt om een websitelink aan te bieden. Daarmee voeg je een extra dimensies toe aan een kerkblad. Het blad wordt als het ware virtueel tot leven gebracht.

Collecteren met een QR-code

Het blad Spirit, het parochieblad voor RK Amstelland, gebruikt bijvoorbeeld QR-codes als manier om te collecteren. De QR-code doet hier dienst als tikkie. Die staat op de achterpagina. Reuze gemakkelijk voor iedereen die geen contant geld meer op zak heeft, of die nu vanwege covid niet in de kerk komt en thuis aan de keukentafel toch wil bijdragen aan de collecte.

Vragenlijst invullen via QR-code

Of neem het blad de Morgenster van de Parochie Christus Koning. Hier brengt een QR-code de lezer naar de vragenlijst van het synodeproject 'Zij heeft een verhaal' van het Netwerk Katholieke Vrouwen. Zo sluit je met een QR-code aan op landelijke en internationale ontwikkelingen.

Muziek en colleges in het kerkblad

En dan is er ook nog het blad ‘Proef’ van de protestantse gemeente Voorburg. De redactie maakt QR-codes van inspiratiebronnen die zij hebben gevonden op internet. Met een klein stukje tekst leiden ze het onderwerp in. De QR-code vind je pal naast deze inleiding. Zo gaat het over een online college van professor Marcel Barnard over de vraag wat het wezen van de eredienst is. Via de QR-code kom je terecht in het betreffende college.

Kortom, QR-codes kun je op heel verschillende manieren gebruiken. De keuze is reuze!

Scan met uw mobiele telefoon deze QR code
voor een fragment uit de workshop optimale kerkblad-lay-out

Hoe maak je een QR-code aan?

Als je wilt weten hoe je een QR-code maakt om te gebruiken in je blad, klik dan op de button.


Weten alle lezers al hoe een QR-code werkt?

Nee! Er zijn vast kerkbladlezers die nog niet vertrouwd zijn met QR-codes. Als iemand niet weet hoe je een QR-code gebruikt, leg het dan uit in het blad en verwijs hen naar iemand van een jongere generatie. Die weet vast wel uit te leggen hoe het werkt. Zo verbind je generaties met elkaar.

Delen
Helpt u mee om dit artikel te delen?
Pareltje

Kleurrijke voltreffer

Bij De Zalige Zalm lezen we met veel plezier de prachtige bladen die de redacties maken met ons redactiesysteem. Dat levert een schat aan inspirerende, creatieve en soms verrassende onderwerpen op. Pareltjes noemen we die. Die delen we hier graag met u. Sinds kort heeft De Zalige Zalm een nieuwe klant die we van harte […]
Bekijk pareltje

Lees Meer

Wist u dat u in ons portal nog veel meer dan enkel kerkbladen kunt ontwerpen en laten drukken?
Double-click to edit button text.

Week-up met De Zalige Zalm

Wil je aan het begin van iedere week een fris kerk-idee of praktisch advies in je mailbox? Schrijf je dan nu in voor onze inspirerende weekstarter en laat je maandagochtend stralen!
crosscross-circle