Heftige levensgebeurtenissen, zoals een scheiding, geboorte, overlijden, ziekte of pensioen kunnen ook grote financiële gevolgen hebben. Maar hoe vaak wordt er dan daadwerkelijk om hulp aangeklopt bij de diaconie/de caritas of PCI? Weinig tot niet bij de meeste kerken. Tenzij er een noodfonds o.i.d. wordt opgericht, dat is kennelijk toegankelijker. Veel mensen ervaren een hoge drempel om aan te kloppen. Schaamte en gezichtsverlies omdat je het zelf (financieel) niet redt. Trots, je lost je eigen problemen wel op.
Soms weet je niet van mensen dat ze niet of nauwelijks rond kunnen komen. Mensen die zomaar naast jou in de kerk zitten. Het komt vaker voor dan je denkt. Weet je hoe lang het gemiddeld duurt voordat iemand om financiële hulp vraagt? Vijf jaar! Dat is erg lang. Bedenk daarom als kerk hoe je hulp bij geldzorgen inricht. Leer signalen herkennen, durf zelf (door) te vragen. Hoe verlaag je de drempel?
Op de website www.redjehetwel.nl vind je materialen voor kerkelijke netwerken om sneller signalen te herkennen en bespreekbaar te maken.
Richt als kerk een (anoniem) telefoonnummer in waar mensen zich kunnen melden. Dat kan ook in samenspraak met een welzijnsorganisatie of Schuldhulpmaatje.
Plaats in je kerkblad of parochieblad een vaste pagina over wat de diaconie of caritas voor mensen kan doen. Laat daarbij de gezichten zien van de vrijwilligers zodat zij makkelijk aanspreekbaar zijn. Vertel (geanonimiseerde) verhalen hoe mensen geholpen zijn door de diaconie. Geef duidelijk aan waar men terecht kan met een hulpvraag.
De organisatie Schuldhulpmaatje biedt veel artikelen, gedichten, werkvormen, adventskalenders om de communicatie vanuit de diaconie te ondersteunen. Laat je inspireren. Met dank aan de diaconaal consulent van de classis Groningen Drenthe.